Het Chileense volk wint

Het Chileense volk wint

zaterdag 6 juli 2013 09:31

Welkom op de blog van Radio 68, die handelt over het programma “Het Vrije Vranke Woord” op www.radio68.be, een wekelijkse uitzending waarin het geëngageerde woord centraal staat: het klassieke of 21ste-eeuwse linkse lied, protestsongs, commentaren, toespraken, debatten, vertellingen, poëzie. Zonder onderscheid van taal, genre, stijl of tijd.

Zangers, muzikanten, dichters en toneelspelers die in de jaren zeventig hun solidariteit wilden betuigen met één of andere strijd, namen een plaatje op. Zoals ze nu een filmpje op YouTube zouden plaatsen. Vandaag bezoeken we op die manier Uruguay, Chili en Namibië.

CHILI
Als geëngageerd collectief, kon de Internationale Nieuwe Scène niet onverschillig blijven tegenover de gebeurtenissen in Chili. Het artistieke resultaat heette “Putsch”, een programma met de gekende combinatie van toneel, beweging en zang. Het verbaast dan ook niet dat enkele nummers uit dat programma hun weg vonden naar “Het Chileense Volk Wint”, een EP-tje dat in 1974 werd uitgegeven door de Chili Aktie (jonge lezer: een EP is een vinylplaatje met vier tot vijf nummers i.p.v. twee). Zo krijgen we te horen: “El Pan” (Het brood) van Riccardo Rojas, “Cancion del poder popular” (Lied van de macht van het volk) van Luis Advis en het Cubaanse anti-imperialistische volkslied “Hemos dicho basta!” (Genoeg!), gebaseerd op een uitspraak van Che.
Poëzie was razend populair in de seventies. Het is dus geen toeval dat we op hetzelfde plaatje twee gedichten vinden: “Testament” en “Ik verklaar enkele dingen”. Twee keer de Chileense dichter bij uitstek: Pablo Neruda. Eén keer over Spanje van 1936, één keer over Chili van 1973. Duidelijker kan niet. Voordraagster is de Nederlandse Elisabeth Andersen, die ook “Chili na duizend dagen” voorleest, een tekst van de schrijver-essayist Jacq F. Vogelaar.

TUPAMAROS
Maar niet alleen geëngageerde artiesten gaven plaatjes uit, dat deden de revolutionaire bewegingen gewoon zelf. In Italië had een groepering, I Dischi del Sole, zich gespecialiseerd in fraai uitgegeven EP-tjes met openklapbare hoes, met liedjesteksten en/of duiding over de strijd in kwestie. Strijd – revolutionaire, gewapende strijd – was er toen genoeg, overal ter wereld: in Latijns-Amerika, Afrika of Azië, maar evengoed in Europa. Denk aan de RAF of de Rode Brigades. Aan repressie was in die tijd evenmin gebrek, denk aan de militaire dictaturen in Griekenland, Spanje en Portugal…
Eén plaatje uit die reeks heet “Canciones Tupamaros 1972”, met niet minder dan zeven nummers en uitgebreide uitleg (in het Italiaans) over onttaan en ontwikkeling van de revolutionaire beweging Los Tupamaros uit Uruguay. De anonieme groep (zogezegd genaamd “Vitavisia”) zingt en speelt in de beste Spaans-Latijnse traditie over zichzelf en de “toewijding aan de guerilla” van het hele continent, de gewapende strijd, de repressie, de weg naar de overwinning (Huella de la victoria) en de symbolen van de beweging (Estrella Roja, d.w.z. rode ster).

NAMIBIE
Bij wijze van extraatje, gaan we ook nog even naar Namibië, waar evenzeer voor vrijheid en bevrijding werd gestreden, hier door de SWAPO. De vier nummers uit “Vrijheidsliederen uit Namibë” werden opgenomen in Lusaka en horen bij de film “Swapo bevrijdt Namibië”. De film was een productie van Politfilm, het plaatje van de Gentse anarchistische drukkerij-uitgeverij Agitat.

De uitzending
Nieuwe aflevering van “Het Vrije Vranke Woord”: elke zondag om 16u. Herhaling: de zondag om 2100u, de maandag & de dinsdag om 1600u. Het programma “My Generation” zelf, start om 1200u. Radio 68 www.radio68.be.

Radio 68
Radio 68 is een niet-commerciële en onafhankelijke internetradio die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes.

Referenties
Internationale Nieuwe Scène en Elisabeth Andersen: Het Chileense volk wint, uitg. Chili Aktie, 1974;
Canciones Tupamaros 1972, in de reeks Canti Politici dell’America Latina, uitg. I Dischi el Sole, DS 77, 1972;
Vrijheidsliederen uit Namibië, Agitat AG 427, s.d.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!