De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Brusselse CCIE treedt op tegen racistische agressie in Frankrijk

Het Brusselse CCIE treedt op tegen racistische agressie in Frankrijk

donderdag 6 mei 2021 06:17
Spread the love

Een ruzie in Dole (Jura), met racistische uitlatingen en fysiek geweld, draaide uit op wat als een moordpoging kan gelden: een 72-jarige man reed met zijn auto in op een man van Arabische afkomst, Adil Sefrioui. Die wierp zich nog op de motorkap van de auto en overleefde de agressie. De opgeroepen politie ondernam blijkbaar niets tegen de aanrijder en maakte geen gedetailleerd verslag op, met de nodige opmetingen, foto’s en verhoren, en reageerde ook niet op de racistische uitlatingen van de aanrijder. Adil Sefrioui, momenteel werkonbekwaam en levend met een neksteun als gevolg van het incident, heeft een advocaat ingeschakeld. Het in Brussel gevestigde Collectif Contre l’Islamophobie en Europe (CCIE), opvolger van het in Frankrijk ontbonden CCIF, kondigde aan zich burgerlijke partij te stellen in de Franse rechtszaak die op komst is.

Het conflict in Dole ontstond rond het fototoestel van de aanrijder. Die hield zich op rond de woning van het gezin Sefrioui en zou foto’s van de kinderen gemaakt hebben, zonder de ouders om toestemming te vragen. (Maar dergelijke foto’s zijn niet aangetroffen op het fototoestel, volgens een persmededeling van de procureur die inmiddels de zaak onderzoekt. Of de foto’s gewist kunnen zijn werd niet vermeld.)

 

Er is een filmpje dat viraal ging op de sociale media en dat gedeeltelijk het verloop van de ruzie illustreert, tot en met de aanrijding van Adil Sefrioui en van de omheining van het huis. Hierop zie je ook dat de belager van Sefrioui een kruissleutel voor het losmaken of vastzetten van de moeren op autowielen in de hand heeft.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xToKqGbBsJs

 

Het gerecht zal allicht ook bekijken wie er als eerste met fysieke agressie begonnen is. (Het ziet ernaar uit dat Sefriou in het begin van de ruzie een trap tegen het been van de 72-jarige gegeven heeft.)

 

De organisatie HumanRightsMedia (HRM) spreekt in verband met deze affaire over “het minimaliseren en relativeren van racistische haat”:

 

https://twitter.com/HumanRightsM1/status/1388209459655217165/photo/1

 

Je kan je afvragen of de opgeroepen politie met dezelfde inertie zou hebben gereageerd als Adil Sefrioui een jood geweest was. De aandacht voor deze affaire in de media was bescheiden, en de minister van binnnenlandse zaken, die er altijd direct bij is met commentaar, hulde zich in stilte.

 

 

 

Meer: https://www.liberation.fr/checknews/que-sait-on-de-la-violente-agression-raciste-a-dole-20210428_IA4OWYVM6RBEPKAZLBODQGFRA4/?redirected=1

En voor reacties vanuit migrantenperspectief: https://www.yabiladi.com/articles/details/109430/france-l-affaire-adil-sefrioui-attaque.html .

Mededeling van het CCIE: https://ccieurope.org/2021/05/03/ccie-dole/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!