De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het bloedbad van Deir Yassin (09/04/1948)
Kaart, Palestina, Israël, CODIP, VPK, Burgers, Deir Yassin, Bloedbad, 1948, Verjaardag, Stern, Dorpen, Terreur, Irgun, Jeruzalem, Milities, Zionisme, Zochrot, Nakba, Bendes, Politici, Herinneringseducatie, Vluchtelingen, Recht op terugkeer, Verenigde Naties, Regering, Initiatief, Joods, Catastrofe, Strafbaar, Palestijns, Dossier:vluchtelingen -

Het bloedbad van Deir Yassin (09/04/1948)

zaterdag 10 april 2010 22:21
Spread the love

Persbericht
Brussel 7 april 2010

 

Het Vlaams Palestina Komitee (VPK) vzw en het Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen (CODIP) vzw vragen onze media om de verjaardag van het bloedbad van Deir Yassin (09/04/1948) onder aandacht te brengen.

Op 9 april is het 62 jaar geleden dat de Israëlische terreurbewegingen Irgun en Stern tientallen Palestijnen om het leven brachten in het kleine dorpje Deir Yassin nabij Jeruzalem. Het dorp had nochtans een niet-aanvalspakt gesloten met de plaatselijke Hagana militie. Het was één van de vele bloedbaden tijdens de Nakba: de operatie van zionistische milities om honderdduizenden Palestijnen uit hun dorpen te verdrijven. De Israëlische organisatie Zochrot documenteerde 589 Palestijnse dorpen die tijdens de Nakba van de kaart werden geveegd. Albert Einstein veroordeelde al in december 1948 deze milities als “terroristische bendes.”

Onze politici moeten de Nakba aan bod laten komen als herinneringseducatie in scholen. Eveneens moet men de aandacht vestigen op miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun onvervreemdbaar recht op terugkeer naar het land waar ze verdreven werden. Israël moet dienaangaande resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties recht op terugkeerstrikt toepassen.

Ook moet onze regering het initiatief nemen om het ontkennen van de Nakba of de Catastrofe tegen het Palestijnse volk strafbaar te stellen.

Linken:

Deir Yassin – Het bloedbad aangericht tegen Palestijnse burgers door joodse milities op 9 april 1948.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

VPK (Vlaams Palestina Komitee) vzw

Vierwindenstraat 60, 1080 Brussel

Tel: +32 (0)2 501 67 49 – Fax: +32 (0)2 511 89 19

E-mail: vpk@vlaamspalestinakomitee.bewww.vlaamspalestinakomitee.be

CODIP (Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen) vzw

Ectorsstraat 19, 3400 Landen

E-mail: info@codip.bewww.codip.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!