De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

de herdenkings plechtigheid

Brugge, Filip Somers, Herald of Free Enterprise -

Herdenking 25 jaar Herald of Free Enterprise

maandag 5 maart 2012 18:06
Spread the love

Wie herinnerd zich vrijdag 6 maart 1987, de Britse roll-on-roll-offautoveer Herald of Free Enterprise kapsiesd vlak na het vertrek naar Dover vanuit de haven van Zeebrugge 91 meter voor de Belgische kust, met 80 man personeel aan boord 600 passagiers, 81 personenauto’s, 3 bussen en 47 vrachtwagens.
De ramp zou te wijten zijn aan een combinatie van technische en oragnisatorische fouten, met het open laten van de boegdeuren het te snel varen en het niet ledig zijn van de ballasttanks gemengd met het alcoholverbruik tijdens de actieve dienst door officieren.
De gebrekkige communicatie tussen de hogere kaders en de medewerkers aan boord werd na onderzoek aangewezen als hoofdreden waarom de boegdeure niet tijdig werden gesloten.
Zo stroomde er veel water binnen door de hoge boeggolf die veroorzaakt werdt door het te snel varen, die dan weer nodig was omdat het ship vertraging had opgelopen tijdens het vertrek.
Daarbij komt ook dat het schip lager in het water lag dan normaal, de ballasttanks die gebruikt werden tijdens het laden waren nog niet volldig leeggepompt.
De Herald of Free Enterprise voer normaal niet op deze route, dor al deze factoren kapseisde het schip van 80 000 ton in 90 seconden.
Het rampenplan werd afgekondigd dor toenmalige gouverneur van West-Vlaanderen Olivier Vanneste die dankzij de snelle en effeciént handelen van de Belgische hulpdiensten, alsook dor het leger, Civiele bescherming en talloze anderen is het aantal doden tot 193 beperkt gebleven, waarvan de meeste Britten.
Deze gebeurtenis werdt zondag herdacht in de sint-Donaaskerk te Zeebruge met een herdenkingsmis gevolgd door een bloemenhulde voor de slachtoffers in de rozentuin naast de kerk, met als aanwezigen tal van famillie van de slachtoffers, de burgemeester Partrick Moenaert, onze nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, en de burgemeester van Dover  Ronnie Philpott.
Na de plechtigheid was er een receptie in het stadhuis van Zeebrugge.
In Dover word de plechtigheid herdacht op 6 maart zelf, waar er naar ons voorbeeld ook een ‘Memorial Rose Garden’ is aangelegd om de 193 slachtoffers te gedenken.
Tegen dinsdag, dag op dag de 25 ste verjaardag van de ramp zullen daar 25 rozenstruiken aangeplant zijn.
Tot nu bestond een brandraam in de kerk van Dover als enige gedenkteken, nu komt deze rozentuin erbij, de grond werd terbeschikking gesteld door Dover District Council.
De tuin ligt vlakbij de wandeldijk aan de haven, er zijn banken in de buurt met zicht op zee.
 

take down
the paywall
steun ons nu!