De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hennepzaad bevordert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine

Hennepzaad bevordert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine

vrijdag 2 augustus 2013 20:59
Spread the love

Gelukkig zijn, daarvoor wil ik alles geven!

Een perfecte vlees- en visvervanger is hennepzaad! Het kan lokaal geteeld worden zonder pesticides en vormt dus geen bedreiging voor het Regenwoud! Het is na soya de rijkste bron van eiwitten maar het is beter verteerbaar. De kwaliteit van dierlijke eiwitten is niet meer wat het geweest is door het gebruik van hormonen, kunstmest en éénzijdige ongeschikte voeding (GGO’s) voor de dieren.  

Hennepzaden zijn rijk aan onverzadigde vetzuren (Omega 3, 6 én 9) in de meest natuurlijke verhouding en gamma-linoleen zuur (GLA), een zeldzaam essentieel vetzuur dat ook wordt teruggevonden bij moedermelk en een ontstekingsremmende functie heeft.

Die onverzadigde vetzuren houden vaten, gewrichten, huid en geheugen in topconditie en zijn moeilijk te vinden in natuurlijke producten. Ze worden meestal kunstmatig toegevoegd in voeding zoals in boter.

Onverzadigde vetzuren kunnen worden omgezet in prostaglandinen[1] die bijvoorbeeld de aanmaak van cholesterol remmen, de bloedvaten verwijden en het samenklonteren van de bloedplaatjes in de aderen voorkomen. Ook de bloeddruk daalt na een aantal weken hennepzaad te hebben gegeten.

Hennepzaad bevat ook veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine B en E en bestaat voor 35% uit vezels die het lichaam ‘proper’ houden, ideaal voor de stoelgang dus!

Hennep speelt een rol bij het behoud van een gezond imuunsysteem dat anti-lichamen aanmaakt tegen binnendringende aanvallers.

Daarbij bevat het ook nog eens alle 8 essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze aminozuren zijn nodig als basis voor andere stoffen die een belangrijke rol hebben in de stofwisseling, waaronder het gelukshormoon serotonine.

Door hennep te eten wordt het gehalte aan serotonine in je bloed dus hoger, waardoor je je gelukkiger voelt en beter kunt  presteren bij o.a. het sporten!

Elke dag een lepeltje hennepzaadolie nemen of er bijvoorbeeld een vinaigrette van maken kan je gezondheid en je humeur een oppepper geven! Hennepzaadolie niet verwarmen!

Hennepzaad, -olie en -poeder zorgt er ook voor dat je minder behoefte hebt aan vette voeding. Voor mensen die wat kilo’s willen verliezen is hennep dus zeker geen overbodige luxe.

Voetnoten

  • [1]Volgens sommige onderzoekers zijn essentiële vetzuren vooral belangrijk omdat ze de bouwstenen van prostaglandinen zijn. Dit zijn lichaamseigen stoffen met een hormoonachtige werking die belangrijke taken in en rondom cellen verrichten. Hiermee zorgen ze voor de fijne afstemming van allerlei processen in het lichaam. Prostaglandinen hebben een zeer korte levensduur (ca. 1-2 seconden). Hun invloed ligt daarom dichtbij het celmembraan waar ze geproduceerd worden. Het specifieke aan deze stoffen is dat zij alleen gevormd kunnen worden uit drie ‘langketen’ essentiële vetzuren, namelijk DGLA en AA (omega-6) en EPA (omega-3). http://www.avogel.be/nl/indicaties/prostaglandinen.php<br>

take down
the paywall
steun ons nu!