De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

HELEMAAL GEEN OMVOLKING IN FRANKRIJK…

HELEMAAL GEEN OMVOLKING IN FRANKRIJK…

zaterdag 14 januari 2023 08:38
Spread the love

 

Uit wat ik zag van de enorme Franse boekenproductie van het voorbije jaar bleef me onder meer een klein, handig en hoogst nuttig boekje bij. Het is een woordenboekje over de woorden die ergeren. Geen taalkundig werkje, maar een alfabetisch geordende reeks kritische essays of commentaren bij de politieke buzzwoorden. Elk van de 30 opgenomen termen wordt door een specialist geanalyseerd en kritisch toegelicht, en dat is heel verhelderend. Het lemma “immigration” wordt bijvoorbeeld behandeld door prof. François Héran, socioloog en demograaf. (Hij is de enige die een belangrijk boek over de moord op de ontspoorde leraar Samuel Paty geschreven heeft, een onmisbaar werk: “Lettre aux professeurs sur la liberté d’expression”.)  Zijn beschouwing maakt komaf met de theorie (of juister: ideologie) van de omvolking, het vooral extreem-rechtse idee dat de Franse bevolking verdrongen wordt door immigranten, vooral dan moslims, die een totaal andere en niet-compatibele cultuur zouden binnenbrengen in Frankrijk die de Franse cultuur zou verdringen. Er blijkt een enorme tegenspraak tussen het politieke discours en de nuchtere realiteit van de demografische gegevens…

 

Héran neemt de cijfers van het jaarraport van het OCDE, Organisation de coopération et de développement économiques, een internationaal onderzoeksinstituut dat gevestigd is in Parijs, en contrasteert die met het paniekdiscours van extreem-rechts. Daar wordt gesteld dat er een “tsunami” van immigranten is, een “invasie”, zelfs dat Frankrijk “overspoeld” wordt door migranten. Marine Le Pen spreekt zelfs van een “migratiegekte”. Maar de statistieken weerleggen dat: op zeven jaar tijd had Frankrijk een bevolkingsaangroei van 1%, wat je moeilijk een tsunami kan noemen.  De immigratie in Frankrijk nam toe sinds 2000, maar ligt onder het Europese gemiddelde.

 

Om het tsunami-idee te promoten en paniek te zaaien, richt extreem-rechts zich graag op de plekken in Frankrijk waar het aandeel immigranten in de bevolking hoog ligt. Ja, natuurlijk, Seine-Saint-Denis telt 31% immigranten. Maar kijk je naar de Cantal en de Vendée, dan zie je dat daar maar 2% is. (Cijfers van 2017.)

 

Van 2014 tot 2021 werden er in Frankrijk 650.000 asielaanvragen ingediend, een imposant cijfer. Maar dat leidde toch maar tot een bevolkingsaangroei van 1%. Dat is minder dan in andere landen: Duitsland en Oostenrijk (+2,4%), Zweden (+3.4%), Griekenland (+2,8%), Malta (+3,3%), Cyprus (+4,6%)…

 

De “omvolking” van Frankrijk is een mythe die tegen alle objectieve cijfers in wordt gecreëerd en gepropageerd door extreem-rechts. De achtergrond van die mythe en haar koloniale en fascistische wortels beschrijft de historicus Nicolas Lebourg onder het trefwoord “Grand Remplacement”.

 

Er valt nog veel meer interessant weerwerk tegen de in Frankrijk heersende ideologie te vinden in dit voortreffelijke boekje. De cover vertelt al waarvoor je het zoal kan raadplegen, en dat is niet mis!

 

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!