De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Heerlijke Helmut Lotti in Hasselt belooft mooie doorstart voor de Ster

zondag 23 oktober 2022 20:08
Spread the love

“Hallo Helmut Lotigiers. Zoals aangekondigd hier op Facebook zijn wij naar het optreden in de Trixxo arena gekomen op deze zondag 23 oktober 2022. Mijn partner is al lang een grote fan, voor mij was het een eerste concert & show. Ik wist niet of het mij zou bevallen. Ik gaf u het voordeel van de twijfel. Nadat u de twee nummers van Frank Sinatra bracht, was ik verkocht; ik was de eerste in de zaal met duizenden luisteraars die u vocaal enthousiaste geluiden toezond. Ook de volgende nummers bekoorden mij en partner.

Wonderbaar, hoe u naar het eind duizenden wist overeind te krijgen, ook wij hebben danspasjes gemaakt en meegezongen. Dat was mij in lange tijd niet overkomen. Uw opmerkingen tussendoor vind ik goed gedoseerd, fijnzinnig en verstandig. Zoals we u op dit forum al leerden kennen. Ook de zelfspot is prettig. Uw muzikale envergure is verbazingwekkend. Ik genoot ervan, van Sinatra over Johnnie Haliday, Gilbert Becaud, Elvis Presley tot Myriam Makeba. Een oeuvre dat een bijzondere Levensreis weerspiegelt. Dit eerste optreden na Corona werd een mooi succes, met op het eind een volle zaal die minutenlang rechtstaand applaudisseert en meezingt.

Bijna krijg ik spijt mij zelf niet meer op theater of zang te hebben toegelegd. Opiniestukkenschrijvers krijgen zelden hoorbaar applaus…

Uw show heeft ons deugd gedaan: een verfrissende en verrijkende ervaring, wij gingen voldaan huiswaarts. Met om ons heen een zeer grote massa gelijkgestemden.   Hartelijke groet, doe het nog goed!”

 

Biografische schets

Helmut Lottigiers gaf een interview in Het Belang van Limburg van het weekend van 22 oktober. Hij merkte op dat hij  begrip heeft voor de nieuwe situatie. Corona, dat dus veel mensen niet tegenhield naar zijn show te komen; de oorlog in Oekraïne, die mee de keuze van een nummer in de voorstelling bepaalde, en tenslotte de hoge energieprijzen. De zanger-showman beseft dat veel mensen het nu moeilijk hebben de eindjes aan elkaar te knopen.

Zoals de grote opkomst en het enthousiaste, tevreden publiek bewees, hebben mensen in deze tijdssituatie ook juist nood aan entertainment en kunst en muziek.

In het interview verhaalt hij ook kort hoe hij leerde van momenten van op-de-bek-gaan; hij is een uiterst succesvolle Belg die intussen gezond-nederig met de voetjes op de grond staat. Lottigiers (Gent, 22 oktober 1969) is de kleinzoon van een directeur van de Gentse Opera en stond al op vijf jaar op het podium. Zijn moeder voedde haar drie zonen grotendeels zelf op na de eerste echtscheiding. In 1989 kwam voor Helmut een succes bij een wedstrijd op TV en zijn eerste plaat volgde dat jaar; Vlaamse Nachten werd meteen een gouden plaat. In 1995 brak Lotti door met de plaat die hij opnam in meer klassieke zin, geïnspireerd door Luciano Pavarotti. Helmut Lotti Goes Classic, opgenomen dit zelfde jaar in de Elisabethzaal in Antwerpen, werd de meest verkochte plaat ooit in België, met 12 platina platen. De zanger toert geregeld in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en tot in Zuid-Afrika en Australië. Lottigiers huwde en scheidde verscheidene keren en heeft een dochter die onlangs afstudeerde in een kunstrichting. Hij ontving verschillende muziekprijzen en onderscheidingen. In 2004 werd hij door koning Albert II en koningin Paola van België benoemd tot Grootofficier in de Leopoldsorde. Sinds 1996 is Helmut Lotti Goodwill Ambassadeur voor UNICEF. In interviews maakt de originele man er geen geheim van dat hij in zekere mate lijdt aan de levenshouding die hoort bij autisme

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!