De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Heerlijke dagen in de Himalaya met COSEY

zondag 18 februari 2024 17:14
Spread the love

Op deze vrije dag met guur weer heb ik een van de stripverhalen van Cosey, ooit in Brussel de leerling- tekenaar van Derib (Buddy Longway), dat speelt in de Himalaya herlezen. De Azuren Boeddha (2005). Cosey heeft Oost-Azië vaak bereisd, en veel van zijn verhalen spelen er.

Ik blijf verliefd op de kenmerkende sfeer.
Typisch zijn de zeer vriendelijke en serene contacten tussen de personages, met altijd wat humor en (vaak speels beschreven) spanningen van de jongeren met de ouders. En geweldige, grootse natuurlandschappen. Plus wat mysterie, een zoektocht, een reis door verlaten gebied en een dosis levenswijsheid.

Veel speelse verfijning dus, maar toch ook bijna altijd vergezeld van politiek engagement. Zoals kritiek op China, dat Tibet heeft ingenomen en de bevolking een streng regime heeft opgelegd. Onder andere omdat de voormalig communistische en dus atheïstische Chinese machthebbers neerkijken op vormen van religie. Een uitzondering wordt gemaakt voor sentimenten van devotie voor de eigen natie en de regeringsleider….

Last but not least vallen in de werkjes van deze kunstenaar steevast de meisjes en vrouwen op. Die komen vaak zodanig charmant in beeld, dat je er ongemakkelijk bij wordt.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!