De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

He knew too much
Palestina, Vermoorde journalist, Saleem Shahzad, Pakistaans leger, Al-Quaida, Asia Times Online, Palestijns journalist -

He knew too much

donderdag 2 juni 2011 01:58
Spread the love

Gisterenmiddag is het lichaam gevonden van Saleem Shahzad, een prominente Pakistaanse journalist die de linken tussen het pakistaans leger en Al-Qaida blootlegde in een recent artikel op Asia Times Online.

Vele van zijn collega’s geloven dat het machtige Inter-Service Intelligence ervoor gezorgd heeft. Het lichaam werd teruggevonden met blauwe plekken in het aangezicht en traumasporen in de onderbuik. Saleem was 40 en vader van drie. Ook Human Right Watch ziet de hand van de Pakistaanse geheime dienst in het verhaal.

Shahzad werd zondag ontvoerd vanuit centraal Islamabad, terwijl hij op weg was naar de TV studio’s van Dunya om zijn bevindingen op de Zeemachtsbasis te bespreken.

Hij had reeds eerder gewaarschuwd dat er wel eens een aanval op zijn leven kon gebeuren uit de hoek van het ISI. In oktober van vorig jaar, nadat hij werd opgeroepen door het ISI hoofdkwartier om zijn verhaal uit te leggen, heeft hij nog een e-mail verstuurd die moest worden vrijgegeven indien hij werd vermoord.

De e-mail vertelt het verhaal van de vergadering met twee senior ISI personeel die hem hebben ondervraagd ivm een verhaal over Mullah Brader, een Taliban commandant die gevangen werd in Pakistan met behulp van de VS enkele maanden later.

De twee ISI agenten die worden genoemd in het artikel, Rear Admiral Adnan Nazir en Commodore Khalid Pervaiz, waren beide zeemachtsofficieren. Shahzad vertelde nog dat Nazir hem had gewaarschuwd dat hij wel eens op een ‘terrorist hitlist’ kon bevinden. Nazir zou nog hebben gezegd: ‘If I found your name in the list, I will certainly let you know’.

Vorige week werd Pervaiz hoofd van de Zeemachtsbasis in Karachi die werd aangevallen.

Als reporter was Shahzad bekend voor zijn diepe infiltratie in de onderwereld van de islamistische milities. Hij had enkele interviews met beruchte leiders, zoals onder andere Sirajuddin Haqqani, een groot speler in de Taliban insurgency in Afganistan, maar ook Ilyas Kashmiri, een Pakistaanse militant die voor Al-Qaida werkt.

Dit is het verhaal zoals het te vinden is in The Independent (http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/31/missing-pakistan-journalist-…).

RIP Saleem Shahzad! De wereld van de vrije journalistiek heeft weer een ferme deuk gekregen.

Hieronder een link naar het originele artikel waarvoor Saleem Shahzad mogelijk zou zijn vermoord.

http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/ME27Df06.htm

Bron : Intal / WIET VANDORMAEL

Intern at Caritas international Belgium
Emergency Aid Coordination
Southern Sudan Representative

take down
the paywall
steun ons nu!