De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Haïti: de gebeurtenissen in 2021 en de vooruitzichten voor 2022

Haïti: de gebeurtenissen in 2021 en de vooruitzichten voor 2022

woensdag 19 januari 2022 17:22
Spread the love

Naar aanleiding van het nieuwe jaar en de tiende verjaardag van de grote aardbeving, had ik een lang gesprek met Lucita Sanon van de Anti-Imperialistische Beweging in Haïti. Ik vat haar analyse van de huidige situatie en de vooruitzichten in haar land samen.
Ze heeft een bijzonder optimistische kijk. Dit in tegenstelling met de gangbare mening in het Westen dat: “het ongelukkige Haïti een verloren land is en blijft”.

“Alles gaat fout” of “alles gaat goed”?

Het jaar 2021

Lucita: “Op 7 februari 2021 organiseerde de Haïtiaanse president Jovenel Moïse[i], met de steun van de “Kern-groep” (Corps Group) waarvan de Amerikanen, de Fransen en de Canadezen de aanstokers waren, een feitelijke staatsgreep. Om deze te versterken vroeg hij aan Colombianen op zijn politie te versterken, aan de Amerikanen om de kustlijn te bewaken en aan de Canadezen om de politie op te leiden.

Jovenel Moïse beweerde strijd te voeren tegen de mulatten bourgeoisie met de steun de vorige president Martelly. Maar de regering heeft nooit iets genationaliseerd, wel integendeel; Jovenel verdeelde de aangeslagen goederen onder zijn vrienden en die van Martelly’s.

Tegelijkertijd gingen bendes door met het zaaien van terreur in de buitenwijken van de hoofdstad door de bevolking te ontvoeren en te vermoorden. De regering van de politieke partij PHTK (opgericht door de voormalige Haïtiaanse president Michel Martelly[ii]) deed alsof zij zich inspande om deze bendes te bekampen, terwijl de echte aanvoerders van deze bendes niemand minder waren dan Michel Martelly, de smokkelaars, vrienden van Jovenel Moïse. De laatste kwam in conflict met de groep van Martelly. Met een breuk als gevolg onder het toeziend oog van de Corps Group.

Op 7 juli 2021 werd Jovenel Moïse in zijn bed vermoord. Zijn vrouw, getuige nr. 1, werd naar de VS gebracht om voor haar verwondingen te worden “behandeld”.  Onder de moordenaars waren er Colombianen naast Haïtianen. Maar alles was gepland op Amerikaans grondgebied. De soap begon en ging verder met de Verenigde Staten die de zaak in handen namen zoals een “brandstichter verkleedt als brandweerman”. Haïti werd nog verder in de chaos en de ellende gestort

Perspectieven voor het jaar 2022

Omdat de instellingen van de Haïtiaanse staat in wanorde verkeren en de huidige regering (zonder premier) onmachtig zijn, zijn zij niet in staat om het land te leiden, laat staan de bevolking te helpen.

De bevolking krijgt zo de kans om haar lot in eigen handen te nemen.

Het is absoluut noodzakelijk:

1° het land her op te bouwen na de aardbevingen (de imperialistische hulp en hun NGO’s zijn corrupt),

2° doeltreffend te strijden tegen de Covid-pandemie en

3° de bendes uit te schakelen.

Op het platteland zijn de prioriteiten de volgende:

1° het creëren de gemeenschappen met een landbouweconomie in eigen beheer,

2° het voorkomen dat bendes de dorpen binnendringen en de mensen ontvoeren

3° de werkloze intellectuelen en studenten uit de steden oproepen om naar het platteland te komen om onderwijs en gezondheidszorg te verzekeren.

Op deze manier bouwt de bevolking langzaam maar zeker een tegenmacht, die op een gunstig moment de macht zal kunnen grijpen om een nieuwe samenleving op te bouwen.

Kortom, we kunnen zeggen dat “alles fout gaat” voor de reactionairen en voor het imperialisme, en dat “alles goed gaat” voor het volk van Haïti dat zich verzet.

Hoe dan ook: de progressieve anti-imperialistische krachten in Haïti gaan door met het opvoeden van het volk, dat nu weet wie zijn echte vijanden en vrienden zijn.

De meeste Haïtianen van de diaspora steunen de strijd in hun vaderland. Bij voorbeeld: de Haïtianen in Venezuela organiseren zich in de groep “Changement”. De Haïtianen in België vinden elkaar in ARLAC[iii].”.

Tot zover Lucita  Sanon van de Anti-Imperialistische Beweging in Haïti

[i] https://nl.wikipedia.org/wiki/Jovenel_Mo%C3%AFse

 

[ii] https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Martelly

 

[iii] ARAC is een “Vereniging voor de solidariteit met Latijns-Amerika en de Caraïben”. Het werd in de jaren 80 opgericht in Brussel door gewezen politieke vluchtelingen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!