De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hacking à gogo: Wikileaks organiseert ‘Operation Payback’
Wereld, Hackersaanval, Operation Payback, Wikleaks -

Hacking à gogo: Wikileaks organiseert ‘Operation Payback’

donderdag 9 december 2010 12:20
Spread the love

 

Een groep hackers die opereert onder de naam Anonymous heeft woensdag massale aanvallen uitgevoerd tegen websites die de afgelopen dagen de klokkenluiderssite Wikileaks zouden hebben benadeeld. Onder hen een aantal websites die financiële transacties mogelijk maken, waaronder Mastercard, Visa en Paypal, maar ook de webwinkel Amazon.com, de site van Claes Borgstrom, de advocaat die de twee Zweedse vrouwen vertegenwoordigt die Assange hebben aangeklaagd voor verkrachting en aanranding, de politieke website van Sarah Palin (ongeconfirmeerd) en de site van senator Joe Lieberman, een politicus die een aantal jaren geleden kandidaat vice-president van de VS was. Ook de Zwitserse site Postfinance ondervond moeilijkheden. 

Volgens de hackers hebben voormelde sites op een of andere manier Wikileaks benadeeld. Visa en Mastercard weigeren voortaan donaties te accepteren voor Wikileaks, terwijl Amazon weigerde Wikileaks nog langer serverruimte aan te bieden. Postfinance, de internetarm van de Zwitserse Post, had vorige week Assange’s postbankrekening gesloten.

De hackers maakten hun acties bekend via Facebook en Twitter. Ironisch genoeg werd ook Twitter bedreigd. ‘Jullie zijn de volgende omdat jullie de discussie over Wikikleaks censuren,’ aldus een tweet van de activisten, die hun actie de naam ‘Operation Payback’ meegaven. Twitter ontkent die aantijging. Later op de dag werd het Twitteraccount van de hackers gedesactiveerd.  Ook Facebook desactiveerde de pagina ‘Operation Payback’.

De hackers zijn talrijk. Een van de hackers zei in een online chatroom op Anonops.net dat 5.000 mensen nodig zijn om PayPal effectief plat te leggen. 

Laat op de middag werd ‘Operation Payback’ dan zelf het slachtoffer van een tegenaanval en lagen verschillende van hun sites plat. Wie die tegenaanval coördineerde was niet meteen duidelijk.

Anonymous is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder al richtte de groep succesvol zijn pijlen op de websites van de Scientology Church en van ex-Kiss muzikant Gene Simmons. (FZ)

 Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!