De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Haat en racisme zijn oké op Facebook, het ‘menselijke zijn’ weergeven is aanstootgevend.

Haat en racisme zijn oké op Facebook, het ‘menselijke zijn’ weergeven is aanstootgevend.

zaterdag 24 december 2016 01:09
Spread the love

Welkom in de wereld van Facebook. Het sociale netwerk dat positiviteit in het vaandel draagt, een vind-ik-niet-leuk-knop te negatief vindt, haat en racisme toelaat, (artistiek) naakt nog steeds aanstootgevend vindt en op simpele aanvraag verwijderd. Als blogger en fotograaf gebruik ik dit sociale netwerk al vele jaren intensief. De reacties van andere facebookers alsook die van het sociale netwerk zelf roepen steeds meer vragen en bedenkingen op.

U kent ze vermoedelijk maar al te goed; de warme uitlatingen zoals we die vinden op de blog “Welkom in Vlaanderen” (http://welkominvlaanderen.tumblr.com). Zelfs als tientallen of honderden mensen dit soort haatboodschappen rapporteren komt er zo goed als geen reactie vanuit de Facebook redactie. Deze zijn blijkbaar niet aanstootgevend. Ook al vallen deze boodschappen vele andere gebruikers van dit medium op een ronduit criminele, racistische, manier aan. Ook ronduit fascistische groeperingen kunnen grotendeels ongestoord hun weg gaan op Facebook, met leugens, achterklap en bedrog, er enkel op gericht om haat en verdeeldheid te zaaien. De nieuwe koers die Facebook nu inslaat met het verwijderen van fake nieuws kan je dus bekijken als een goede zaak, maar de vrees blijft dat dit enkel een voorwendsel is om meer en makkelijker te censureren. Het zou me niet verbazen als kritische bloggers en of (burger) journalisten hiermee ook de mond gesnoerd zouden worden.

 

Maar laten we nu eens focussen op de Facebook gebruikers; waarop reageren “ze” en hoe? 
De eerste aanzet tot deze blogpost kwam toen ik een foto online plaatste van een jongedame die zich tijdens een punk-optreden volledig liet gaan. Deze is volledig gemaakt binnen de scope van de wet in mijn hoedanigheid als eventfotograaf. De dame in kwestie is niet erg herkenbaar en je ziet niets dat je “niet mag zien”. Toch lokte deze foto een enorme golf van reacties uit; ik zou haar toestemming moeten vragen (ook al is ze deel van een massa), deze foto is seksueel expliciet,… Het opmerkelijkste aan de zaak; dit soort reacties kreeg ik op nog geen enkele andere foto die ik maakte van publiek op events. Het enige dat deze foto anders maakt is dat deze een vrouw bevat, die de benen open heeft. Mannen die tijdens een show op een podium liggen slapen, die op de meest bizarre manieren de grond of het podium ‘kussen’ of met de benen open op de foto staan, die zijn allemaal dik in orde blijkbaar, ook zonder het expliciet vragen om toestemming voor het publiceren van de foto. Indien je een penis hebt hoef je geen bescherming van de moraalridders. Toch niet als je mannelijkheid bedekt is. Heb je een vagina, dan moet je beschermd worden, zelfs tegen jezelf blijkbaar. Plots weten mannen beter dan de vrouwen, die betrokken zijn in de discussie, waarover het gaat en wat “aanvaardbaar” is… De context van de foto, het plezier en de energie die hij uitstraalt; die was ineens van geen tel meer. Opmerkelijk; deze foto werd niet door Facebook verwijderd. Ondanks de zware discussie en gène die sommigen blijkbaar voelden. 
In dezelfde periode had ik ook het geluk Diane Grace te fotograferen. Een gloednieuwe band waarvan de zanger enkel een PMD-zak aan had. In dit geval kwamen er geen negatieve geschreven commentaren, ook al bevatte de serie enkele zeer expliciete foto’s. Een van deze foto’s werd uiteindelijk door Facebook verwijderd. Vermoedelijk nadat deze gerapporteerd was. Blijkbaar is eenkunstzinnige weergave van een evenement, waarin te zien is hoe een mens eruit ziet, aanstootgevend. Buiten de connotatie die toeschouwers aan deze foto’s geven is er geen enkele seksuele component. Enkele foto’s van een vrouw die -zo goed als- topless optrad; die waren dan weer geen probleem en staan al maanden probleemloos op Facebook. Wat toegelaten is hangt dus af van wie deze beelden te zien krijgt en of één persoon dit rapporteert.

Het is die discrepantie tussen inhoud van de boodschap/foto en de reactie van Facebook of de gebruikers daarop die mij vele vragen beginnen oproepen. Waarom ontstaat er een enorme rel over een volledig geklede, feestende, dame? Je mag racistische praat posten, oproepen tot haat en geweld; daar gebeurt met moeite iets tegen. Zeker van Facebook uit. Maar het idee van naakt, en dan vooral een vagina of van een weergave van een mens zoals hij/zij er in alle glorie uit ziet, dat kunnen wij & Facebook blijkbaar niet aan. Dat is een brug té ver.

 

Ik stel me dus enkele vragen, mijnheer Zuckerberg.

Zijn niet alle mensen gelijk op uw netwerk? Aangezien puur racisme en zelfs facisme geen probleem is. Openlijk racistische pagina’s, of pagina’s van politieke partijen die pure leugens verspreiden, blijven rustig online staan. Kijk naar Trump, N-VA, Wilders, …
Is dit een bescherming van “het recht op vrije meningsuiting”? Waarom mag een fotografische weergave van een artistieke show, waarbij de zanger beslist dat hij zich het beste kan uitten met enkel een PMD-zak aan, dan niet? Wordt zijn, én mijn, recht op vrije meningsuiting dan niet geschonden?
Het eerste geval wordt meestal massaal gerapporteerd door andere Facebook gebruikers. Bij de foto hebben maximum een paar mensen, vermoedelijk slechts 1, deze gerapporteerd, en plots moet die offline. Zonder kans op weerwoord. Is dus het ongemak dat een moraalridder ondervind superieur aan het ongemak dat hele gemeenschappen ervaren bij openlijk racisme?
Waarom kan er geen functie zijn in uw netwerk, die mensen waarschuwt voor naaktbeelden (of andere expliciete inhoud) en minderjarigen weerhoud om deze te zien, in plaats van deze simpelweg te verbieden en de macht tot censuur bij een hand vol moraalridders te leggen.
Mogen mensen dan niet zelf beslissen welke beelden ze van zichzelf op Facebook willen, zonder aan uw Angelsaksische, puriteinse, waarden te moeten voldoen? Velen onder ons onderschrijven deze niet en leven in een gemeenschap die daar geen boodschap aan heeft. Waarom mag u ons uw waarden opleggen? We mogen van u zelfs niet zelf kiezen wat we al-dan-niet willen zien!

Hoe, mijnheer Zuckerberg, rijmt u dit met het positivisme dat u zo hoog in het vaandel zegt te dragen?
Is de functie van uw sociale netwerk niet mensen verbinden ipv haat en seksisme te faciliteren?!

Ik vraag het me maar af.
Antwoorden komen er toch niet…

take down
the paywall
steun ons nu!