De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

…haat en fake news. Casus van de dag: de Kruistochten

…haat en fake news. Casus van de dag: de Kruistochten

maandag 5 november 2018 15:07
Spread the love

Beste lezer,

Net ontving ik een mail van een goede kennis die in contact staat met politiek en moreel rechtse mensen. Hij ontvangt uit die kringen geregeld zeer merkwaardige berichten. Boodschappen die hem als minder ontwikkelde persoon wel eens doen twijfelen aan zijn christelijke idealen. Soms zend hij me die door. Ik geloof dat hij me op die manier op de hoogte wil houden van de hatelijkheden die er in sommige schimmige kringen circuleren. En misschien hoopt hij ook dat ik hem de mist en de leugen wegneem en weerleg. Dat is iets waar ik af en toe de tijd voor vindt. Dat valt mij meestal niet zwaar, maar ik begrijp dat dit met mijn bevoorrechte situatie te maken heeft, die inzicht betreft en doorzicht, de vrucht van veel studie en zelfstudie.

Vandaag deel ik graag langs deze weg een bericht over de oorzaken van de Kruistochten. Deze troepenbewegingen die over verschillende decennia liepen, worden hier wel door een heel verwrongen bril gepresenteerd.

Na dit fake news, deze tendentieuze heruitleg van een stuk Europese geschiedenis laat ik mijn refutatie volgen. Die is voor de vuist geschreven en voor de kennis L; bedoeld, maar ik heb er wel zo zorgvuldig over nagedacht, dat ik me niet meen te hoeven schamen om ze met u te delen.

Opgelet, onderstaande tekst binnen de haakjes is haat prediking en leugenachtig.

[Veel hedendaagse cultureelmarxisten en jihadisten proberen Europa een onterecht schuldgevoel over de Kruistochten aan te praten.

Dit terwijl de Kruistochten geen christelijk offensief naar islamitische gebieden was, maar een defensieve reactie op eeuwenlange islamitische agressie en imperialisme naar christelijke gebieden in het Midden-Oosten en Europa toe.

Na eeuwen van islamitische invasies, in brand steken van kerken, marteling, slaven maken en gedwongen bekeringen van christenen, begonnen de Kruistochten uiteindelijk in 1095.

457 jaar na de islamitische verovering van Jeruzalem

453 jaar na de islamitische overname van Egypte

443 jaar na de islamitische plundering van Italië

380 jaar na de islamitische bezetting van Spanje

363 jaar na de islamitische aanvallen op Frankrijk

249 jaar na de islamitische overval op Rome

Als er al iets aan te merken is op de Kruistochten is het dat ze veel te laat werden ingezet.]

——————————————————————————————————————

Refutatie:

Dag Leendert, (*)

Ik vind het heel raar dat er dergelijke “achterhoedegevechten” worden gemaakt.

Zelfs in ons vertrouwde westen, zijn de deskundige historici het er over eens dat de Kruistochten een immorele vorm van imperialisme zijn geweest. En iedereen is het erover eens dat heel brutaal en met grote wreedheid is opgetreden in Jeruzalem en omstreken, door de kruisridders. Met name nadat Godfried Van Bouillon de stad heeft ingenomen. Dat was een van de grootste bloedbaden van de geschiedenis.

Hier lees ik dus amateuristische pogingen de geschiedenis te herschrijven.

Wellicht om toch maar het gesprek met mensen met Arabische achtergronden niet te moeten aangaan.

En om een Vijand te hebben.

Om bepaalde frustraties op af te reageren…

Dan bedenk ik verder, gelukkig zijn er bij wetenschappers, die meestal geen roepers zijn, en al helemaal geen ‘straatvechters’, veel rustige, correcte mensen.

Ik zou de schrijvers van dit bericht nog eens willen voorhouden:

“Eerlijk duurt het langst”.

Vormen van zelf-misleiding wreken zich op termijn,

komen als een boemerang terug.

Zie voor de context de blogs die ik aan verwante onderwerpen heb gewijd.

De christelijke waarheid staat als een paal boven water: het komt je ten goede te delen van wat je hebt, als mensen in grote nood aan je deur komen kloppen, zelfs als je zelf niet veel hebt.

Mensen zo in hokjes duwen dat zij pasklare ‘vijanden’ worden waarop je je agressie en frustratie of cynisme goed kwijt kan, dat is boosaardig, en dat roept onheil over je af.

Herfstgroet,

Stef

Historicus (KU Leuven, 1988)

__________________________________________________________________
 (*) Leendert is een fictieve voornaam gekozen om de privacy en veiligheid te ondersteunen.

take down
the paywall
steun ons nu!