De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

GTST van de Corona soap

zondag 25 april 2021 14:24
Spread the love

Tegenwoordig tuimelen de berichten over het onderwerp Corona in snelvaart over elkaar heen. De vraag is en blijft hierbij wie te vertrouwen is. Toppunt, politiek gezien, is in de Tweede Kamer zo’n schreeuwerige politicus die de pandemie als een griepje af wilt doen. Daarnaast vraagtekens zet bij de pcr-test. Waar haalt hij de wijsheid vandaan? Hij heeft niets gezegd over de goedkope ‘onbetrouwbare’ zelftesten van de supermarkt.  

Maar ondertussen probeert minister van Coronazaken alles te doen om iedereen tevreden te houden. Dat lukt voor geen meter. Maar je moet toegeven dat hij ‘mooie’ schoenen heeft. 

Vaccins
Wat er allemaal gebeurt met de vaccins is met de pen niet meer te beschrijven. Een ieder weet, of zou moeten weten, dat de ontwikkeling van een goed werkend vaccin jaren werk vergt. Niet meer zo maar ontwikkelen op een regenachtige zondagmiddag in een donker lab. Dat gebeurt al jaren niet meer. 

Maar de vaccins die ontwikkeld zijn / worden in het dossier ‘SARS-CoV-2 virus’, hebben iets magisch. Nog geen half jaar en hup daar waren de vaccins en hup daar zijn weer nieuwe vaccins. 

Belangrijk bij medische artikelen zoals vaccins, maar gewoon bij alles wat het lichaam ingaat, is een correcte administratie van de producten. Vastgelegd moeten worden het batchnummer – uniek nummer – en vervaldatum en – in dit geval ook – waar geleverd. Tevens is de opslag en het transport van belang, daarbij een correcte temperatuurregistratie van het vervoermiddel.
Tenslotte moet het systeem van fifo gehanteerd worden. ‘First in first out’ of wel de batch die als eerste binnenkomt, wordt ook als eerste gebruikt. En per batch wordt gecontroleerd op de batchnummers en de data van aanmaak en de vervaldatum. 

Nu gaat het voor bijna 100 procent goed bij diegenen die prikken, daar die het gewend zijn, maar de vraag is of dat dit ook geldt voor de gehele lijn van inkoop van vaccins, opslag, verdeling en distributie naar de ‘prikpunten’.
Al die bovenstaande gegevens moeten zijn vastgelegd, zodat ze opgevraagd kunnen worden bij problemen. 

Nu zijn er bij AstraZeneca problemen geconstateerd maar is de vastlegging van de gegevens goed gegaan? Bij elk probleem moet een dossier aangelegd worden vanuit oogpunt van de batch van het vaccin en vanuit oogpunt van de patiënt. Pas als de gegevens compleet zijn, gecontroleerd en geïnterpreteerd kan men wat over het vaccin zeggen. Hier hoort ook de geschiedenis van de patiënt bij. En dan kan men alleen maar wat zeggen over de batch die gebruikt is. Dus niet over het vaccin van AstraZeneca in zijn geheel en dus zeker niet van andere batches. 

De problemen die zich voordoen bij het vaccin van AstraZeneca zijn ook geconstateerd bij andere vaccins. Echter daar hoort men minder over of worden successievelijk onder de wetenschappelijke mat geveegd. Op zijn zachtst uitgedrukt is het opvallend en een onderzoek waard. 

Maar Nederland is zo wie zo ‘slecht in het verspreiden van gegevens’. Volg maar eens de positieve resultaten per dag. Een paar dagen geleden werden bijna 10.000 gevallen gemeld en daarna – volgens de media – liepen de aantallen weer terug. Overal kon men resultaten zien van tussen de 8000 en 9000. Een getal alleen per dag zegt helemaal niets! Dit is de fluctuatie in de verzameling reeks. Het gaat om de omgeving van het getal. Hoeveel mensen zijn er getest, hoeveel daarvan zijn positief, hoeveel testen mislukt etc. Hieruit komen waardes die gekoppeld moeten worden en uitgeplot in een bepaald soort grafiek. In feite kijkt men naar het aantal positieve test op het aantal geprikte mensen. 

Code zwart
Hetzelfde probleem doet zich voor met het aantal patiënten. De ene dag zijn er teveel, vele talkshows laten verschillende artsen en IC verpleegkundigen aan het woord, om een dag later een bericht te vinden in de geschreven media dat er weer genoeg ruimte is. Ondanks de toename van het aantal patiënten in ziekenhuis en op de IC. Waar haalt men met z’n allen de info vandaan? Zondag 25 april bleek het aantal patiënten op de IC weer toe te nemen. 

Ziekenhuizen schalen de ‘normale’ ziekenhuishulp af om plaats te kunnen maken voor eventuele nieuwe Corona patiëntenzorg, maar ondertussen worden wel 600 patiënten met zuurstoffles naar huis gestuurd. Nederlandse zorg op afstand. Het afschalen van de ‘normale’ zorg wordt niet gedaan op het moment dat er genoeg IC-capaciteit is of genoeg bedden. In een van de talkshows werd iemand uit een ziekenhuis in Limburg om uitleg gevraagd. Die heeft geprobeerd om patiënten te verplaatsen naar een ander ziekenhuis. Echter er was niet of nauwelijks ergens plaats.   

En dan wordt er gezegd dat de tijd van code zwart dichtbij is. In die code zwart zitten we al meer dan een jaar. En die tijd zal gitzwart worden als 28 april aanbreekt en de versoepelingen van kracht worden. Natuurlijk willen we allemaal naar buiten en met vrienden, bekenden en familie lekker in de zon en op een terras zitten. Maar houd wel rekening met het feit, dat bij elke hap en elke slok, het SARS-CoV-2 virus mee eet en mee drinkt.

Uitnodiging
Maar er zijn gelukkig ook nog ‘positieve’ berichten ontdekt. Een persoon krijgt half maart de eerste prik met het vaccin. Dit is gedaan door de huisarts, daar leeftijd en risicogroep meespeelde. Bijna eind april krijgt deze persoon een uitnodiging van zijn baas voor een ‘eerste’ prik. De ‘baas’ is een zorginstelling en wil het personeel vaccineren. 

Men zou zich bijna gaan afvragen of de gegevens van de te prikken personen of de gevaccineerde personen wel gedeeld worden. Zou de GGD hierbij een rol hebben kunnen spelen of was gewoon hetzelfde portal voor huisarts en zorginstelling niet toegankelijk ?
De gegevens van de persoon in kwestie moeten gewoon in te lezen zijn door huisarts en zorginstelling, daar de persoon bekend is bij beiden aangezien de persoon de afgelopen jaren drie aandoeningen heeft gehad. 

Teststraten en zelftest
En de ellende wordt nog groter. De regels worden versoepeld, overigens je reinste waanzin. Tevens kan het gezien worden als spelen met de gezondheid van vele mensen. Zeker als nu blijkt, dat de meeste opnames jongeren blijken te zijn. Kijk maar wat de versoepeling gaat doen, kijk straks maar eens naar de gegevens van een bijeenkomst in een park in Breda 

Maar wat blijkt nu? We kunnen nu ons zelf elke 20 minuten gaan testen, want 15 minuten na het swabmonster genomen te hebben, hebben we de uitslag. Elke supermarkt, drogisterij of mogelijk ook straks de snackbar, terras en bar komt met een zelftest. Uitstrijkje neus en mond, even wachten en hup daar is de uitslag. Het is net CSI.
Maar we vergeten wel een paar zaken. Dat irritante wattenstaafje in je neus zal zeker niet zo diep gaan en dus is het resultaat een negatieve uitslag !
Bij een positief resultaat is het even schrikken, maar we blijven het net zo lang doen tot hij negatief is. 

Blijf kijken, net als bij GTST, er kan nog meer komen. U bent gewaarschuwd.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Schoenen minister

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!