De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Grote actiebereidheid in Antwerpse milieubeweging

Grote actiebereidheid in Antwerpse milieubeweging

dinsdag 26 april 2011 16:59
Spread the love

In de nacht van zondag op maandag werden tussen 50 en 250 banden van SUV’s ontlucht door de actiegroep De Volgende Generatie. De vrijdag ervoor nam een groep jongeren het initiatief om door boven de Antwerpse ring te schommelen een signaal te geven tegen bijkomende autowegeninfrastructuur.

De pers pikte beide mediatieke acties gretig op: de schommelaars belandden op de voorpagina van de weekendkrant van Het Laatste Nieuws en de ontluchters haalden het eerste hoofdpunt van het VRT-nieuwsjournaal.

Als het doel van de actievoerders was om discussie en conflict rond de plaats van de auto in de samenleving op gang te brengen, lijken ze daarin geslaagd.

Door op vrijdag verder te gaan dan een ludieke fietsbetoging en door op zondagnacht te durven raken aan privé-eigendom, de basis van de kapitalistische samenleving, tonen de actievoerders van beide initiatieven hun bereidheid tot het zelf ingrijpen in een maatschappelijke situatie om verandering teweeg te brengen.

De Standaard plaatste vandaag het pamflet van De Volgende generatie online:

“Beste vervuiler,Wanneer u dit velletje papier in de handen neemt wordt uovermand door woede. Maar voor u zich onnodig opwindt:uwband is niet stuk, de lucht is er enkel toevallig uitontsnapt, de deugniet. Eventjes uw band vervangen enoppompen, en u kan weer rondscheuren in uw slorpendevierwieler. U hoeft dus ook geen pechdienst te bellen, nee, u kanzich kostelijk amuseren met het vervangen van uw wiel.

Wij doen dit niet voor ons plezier. Integendeel, wij zouden op ditmoment liever een frisse pint drinken. Wij voelen ons echterverplicht om onze consumerende, gelukkige, onwetendemedeburger te informeren.Wij begrijpen dat de stoepdrempels in deze stad nogal onover-komelijk zijn en uitnodigen tot een schokbestendige wagen.Wij begrijpen ook dat u wilt bijdragen aan onze “verzorgings-staat” door extra veel taksen te betalen op uw brandstof.Wij begrijpen dat u zich veiliger voelt in uw gepantserde tank endat u geen last wil hebben van de weggemaaide fietsers.Wij begrijpen dat u zich naar de sportles verplaats met ditvehikel zodat u zich niet hoeft in te spannen.Wij begrijpen ook die onoverwinbare menselijke drang naaraandacht.

Het is ons echter volkomen onduidelijk dat u niet gedacht heeft aan de consequenties die deze wagen met zich meebrengt. Nietelke mens is namelijk even blind voor de wereld- en klimaat-problematiek als u.Wees gerust, onze geliefde multinationals voorzien voor u eenuitgebreid gamma milieuvriendelijke wagens. Uiteraard wil u alsbewuste wereldburger deze maffiosi niet steunen en kiest uweldra de fiets, waarvoor dank. U zal zonder deze koolstof-dioxide-producerende vierwieler bijdragen aan een leefbarewereld zonder oververhitte Paasdagen en stijgende zeeën.

Veel succes,

De Volgende Generatie”

Zal de storm van directe actie gaan liggen in de havenstad? Of mogen we ons na de bosbezetting van het Noordkasteel door GroeNoord, de schommelactie boven de ring, de ontluchting van SUV’s en de talrijke initiatieven van andere actiegroepen zoals Ademloos en JNM Antwerpen aan nog meer actie verwachten? Tussen 6 en 11 juli vindt een actiekamp plaats in Antwerpen met de slogan: “Kom en red het Sint-Annabos”.

take down
the paywall
steun ons nu!