De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Groenlinks zet opmars verder

Groenlinks zet opmars verder

woensdag 2 oktober 2013 19:55
Spread the love

Groen-links blijkt niet alleen populair in Gent. Bij de recentste actie voor de invoering van een federale kieskring door het Brusselse comité van B Plus, bleek ook de hoofdstad groen-links genegen te zijn. Zowel onder de Franstalige als de Nederlandstalige kiezers wist groen-links de helft van de stemmen te behalen. Verzameld (centrum-)rechts behaalde vijfenveertig procent.

Brussel, een geval apart

De actie in Brussel was op zich, binnen de bredere actie voor de federale kieskring, al een unicum. Brussel is gezien zijn tweetalig statuut en de hechte vervlechting van de taalgemeenschappen de enige plek waar zowel Franstaligen als Nederlandstaligen samen aan de actie konden deelnemen, zij het wel dat zij elk een aparte stembrief kregen. Zodoende konden Franstaligen op Nederlandstalige kandidaten stemmen en omgekeerd.

Brussel, eenzelfde sentiment als Gent

Ook nu weer bleek hoezeer de bevolking warm loopt voor het principe van een federale kieskring. Zowat alle kiezers deelden een oprechte bezorgdheid over de eenheid van het land, de democratie en tegelijk een doorleefde vrees voor een nieuwe periode van politieke crisis en institutionele stilstand. Afwijzende reacties waren, net zoals in Gent, een zeldzaamheid.

De Wetstraat is bij deze alvast gewaarschuwd, men hoeft er niet opnieuw 541 dagen over te doen om een regering te vormen. Eén record volstaat al. En tegelijk mag politiek België zijn koudwatervrees voor een federale kieskring nu echt wel opbergen. Gezien zijn recente verklaringen hieromtrent heeft premier Di Rupo dat alvast goed begrepen.

Groen-links wint, liberalen sterk

De resultaten dan. Groen-links greep, zoals eerder gezegd opnieuw de macht, zij het dan dat de resultaten wat lager lagen dan in Gent. Met respectievelijk 24 procent voor SP.a en 23 procent voor GROEN, konden beide partijen onder de Franstalige kiezers echter toch op ruim 47 procent van de stemmen rekenen. Tel daar de score van de PVDA (4 procent) bij en groen-links behaald de meerderheid.

De derde partij onder de Franstalige Brusselaars bleek evenwel OpenVLD te zijn. De partij haalt net geen vijfde van de stemmen en laat centrum-rechtse concurrent CD&V zo ruim achter zich. N-VA van zijn kant verraste en verleidde net geen 9 procent van de kiezers.

Wat de Nederlandstalige Brusselaars betreft, kon links op nog hogere scores rekenen. Met 32 procent van de stemmen bleek de PS ook in Brussel bij de Nederlandstaligen de populairste partij, gevolgd door cdH met bijna 19 procent. Opvallend onder de Nederlandstaligen was de steun voor de PTB, die net geen 8 procent haalt. De MR tenslotte behaalde een gedeelde derde plek met Ecolo met 18 procent.

Een onverwachte stemmenkampioen

Maar wie bleek nu de stemmenkampioen te zijn?

Het antwoord onder de Nederlandstaligen bleek simpel. Premier Di Rupo stak met kop en schouders boven zijn naaste concurrenten Joelle Milquet (cdH), Didier Reynders (MR) en Charles Michel (MR). Opvallend onder de naamstemmen was opnieuw de score voor Jean-Michel Javaux (Ecolo). Zowel in Gent als Brussel bleek de burgemeester van Amay de populairste groene te zijn.

De vraag die iedereen zich stelde was evenwel wie de favoriet van de Franstaligen zou zijn. Die konden voor het eerst ook stemmen op door-en-door Vlaamse kopmannen zoals Bart De Wever (N-VA) en minister-president Kris Peeters (CD&V). Peeters bleek uiteindelijk de tweestrijd te winnen, al moest hij de eerste plek prijs geven aan een verrassende stemmenkampioen, met name de staatssecretaris voor asiel en migratie; Maggie De Block (OpenVLD). N-VA-boegbeeld De Wever strandde op een gedeelde derde plek met Bruno Tobback (SP.a) en Alexander De Croo (OpenVLD). Benieuwd wat dit geeft tijdens de acties in Antwerpen (16/11) en Charleroi (23/11).

.

take down
the paywall
steun ons nu!