Groenlinks heeft donderdagavond ingestemd met een nieuwe politiemissie naar Kunduz in Afghanistan. Het was de wens van coalitiepartners VVD en CDA om een nieuwe missie naar het land te sturen. Aangezien gedoogpartner PVV zo een missie niet zag zitten, moest het minderheidskabinet op zoek naar steun bij de oppositie.
Ook D66 en de Christenunie willen een nieuwe missie steunen. Daarmee kreeg het kabinet de brede steun in het parlement, die het verlangd had. Als het gaat om belangrijke beslissingen hoopt een regering altijd op zo breed mogelijke maatschappelijke steun.
Die steun is er in feite allerminst. Volgens een peiling van Maurice De Hond ziet maarliefst 80% van de Nederlanders een nieuwe missie niet zitten. Ook de achterban van Groenlinks is sterk tegen een nieuwe missie gekant. Groenlinks kamerlid Ineke Van Gent, die een verleden heeft in de pascifistische PSP besloot dan ook tegen te stemmen.
Wikileaks
Ook de PvdA, de grootste oppositiepartij, was al vanaf het begin tegen een nieuwe missie. Het vorige kabinet viel uiteindelijk vanwege de verdeeldheid over de verlenging van de militaire missie in Afghanistan destijds. Wikileaks cables openbaarden afgelopen week dat het voornamelijk toenmalig vice-premier en minister van financiën Wouter Bos was die zich tegen verlenging had verzet. Ministers van het CDA hadden volgens de cables de Amerikanen verzocht om druk uit te oefenen op Bos. Zwichten deed hij niet.
Met de besluitvorming hebben we in Nederland voor het eerst gezien wat het betekent om een minderheidsregering te hebben. Geert Wilders liet immers al direct weten niets te zien in een nieuwe missie, waarmee Nederland volgens hem enkel een corrupt regime zou ondersteunen en in feite slechte de Afghaanse opiumvelden zouden beschermen.
Mensenrechten
Nederland zal politieagenten in de relatief veilige provincie Kunduz opleiden. Voor Groenlinks en D66 was het zeer belangrijk om garanties van het kabinet te krijgen dat dit zeker geen militaire missie zou worden. Gevreesd werd dat dit gegeven de huidige situatie in Afghanistan moeilijk te verzekeren zou zijn. In een motie hebben de partijen het kabinet ertoe bewogen de trainingstijd van de politieagenten te verlengen van zes tot zestien weken. Op deze manier zou er in de opleiding ook ruimte komen voor het aanleren van lezen aan schrijven aan de in merendeel analfabetische rekruten en daarnaast komt er ook aandacht voor mensenrechten.
Verkiezingen
De beslissing komt op een gevoelig moment. Op 2 maart vinden er in Nederland verkiezingen plaats voor de provinciale staten. Deze verkiezingen worden gekenmerkt door een notoir laag opkomstpercentage onder de 50%. Op basis van de vertegenwoordigers in de provinciale staten worden vervolgens de senatoren in de eerste kamer gekozen. Het kabinet heeft daar op het moment geen meerderheid. De PVV van Geert Wilders is nog niet vertegenwoordigd in de eerste kamer. Indien de regeringscoalitie samen met de PVV geen meerderheid kunnen veiligstellen in de eerste kamer, zal het voor de regering zeer moeilijk zijn hervormingen door te voeren.