De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Groene vrijdag

Groene vrijdag

vrijdag 29 november 2019 16:44
Spread the love
De kringloopwinkel is een milieuonderneming in de sociale economie. Maar het is veel meer dan dat. Het is de plaats waar het heden, het verleden en de toekomst samenkomen. Elke dag worden we er van dichtbij geconfronteerd met de twee grote hangijzers van deze tijd: de klimaatopwarming en de migratiestroom.
Wat we als bevolking van een rijk land over hebben, onze kruimels van tafel, wordt er opnieuw opgewaardeerd en aan betaalbare prijzen aangeboden. Onze ballast, product van ons materialisme waaronder de wereld bijna bezwijkt, krijgt er een nieuw leven. Terwijl allerlei organisaties en bewegingen protesteren tegen de wegwerpmaatschappij, overconsumptie en de laksheid van onze regeringen ten overstaan van de klimaatopwarming, werkt de kringloopwinkel in stilte verder. We zamelen in, bieden opnieuw aan of recycleren. Dagelijks putten we ons uit in het aanmoedigen van hergebruik. 
 
Misschien dat onze organisatie zich iets te terughoudend opstelt. Misschien zouden we de klimaatbetogers wat meer tot steun kunnen zijn. Niet dat we vooraan in het protestpeloton moeten meerijden, maar door bewustvormingscampagnes te bedenken waarmee we de brengers, de klanten en medewerkers nog wat meer in het klimaatverhaal kunnen betrekken. Tips aanreiken voor een gezonder leefmilieu en hoe in te zetten op duurzaamheid. Het goede voorbeeld geven.
Het moet mogelijk zijn natuurlijk, want deze Vzw’s moeten elk jaar knokken om rond te komen. Maar ook veel kleine zaken die tot besparingen leiden, kunnen intern nog beter worden toegepast. Een versnelling hoger schakelen. Zo zijn de klanten zich ook niet altijd bewust van de goede daad die ze stellen door hun spullen bij ons af te geven. Duidelijk maken dat we streven naar een leefbare samenleving in symbiose met de natuur.
 
Elke dag wordt hier het bewijs geleverd dat inlanders en nieuwkomers perfect samen kunnen werken en dat we het – als we maar willen – best met elkaar kunnen vinden, zowel op als naast de werkvloer. Wil je een glimp van de toekomst opvangen, bezoek dan eens een kringloopwinkel. Het bewijs dat het kan, of hoe het zou kunnen zijn.
Loon naar werk, van boven tot onder. Geen riante, hoge salarissen, geen schaamteloze bonussen aan het einde van het jaar. En een duidelijk jaaroverzicht waarin alle cijfers staan, beschikbaar voor wie interesse heeft.
De plek waar levens opnieuw beginnen, de wereld in het klein. Een schatkamer, broedplaats, rariteitenkabinet, museum van het geheugen.
Want alles is met elkaar verbonden.

kerst in de kringloopwinkel

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!