De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Griekse tragedies worden nu in Brussel geschreven.

Griekse tragedies worden nu in Brussel geschreven.

donderdag 26 mei 2011 18:49
Spread the love

Wil Damanaki zelfs de Griekse sagen privatiseren?

De plannen van de Griekse overheid om nog meer te gaan besparen, de belastingen nogmaals te verhogen en verder te privatiseren, drijven de spanning in het land op. Tegen die achtergrond deed de Griekse eurocommissaris Maria Damanaki in Brussel een opmerkelijke uitspraak. Ze voorspelt het einde van de euro in Griekenland en sluit het herinvoeren van de drachme niet uit.

De Griekse sociaaldemocratische regering volgt de neoliberale logica en stelt dat er geen andere uitweg is om het land uit de economische impasse te halen en wil absoluut doorgaan met de euro. De eurolanden blijven de Grieken afdreigen en dwingen tot draconische maatregelen, die het verarmingsproces verder zetten. De golf van asociale ingrepen leidt tot torenhoge werkloosheid, vooraal bij de jongeren en geeft uiteraard ook aanleiding tot protest.

In diverse Griekse steden worden demonstraties gehouden en daarbij treed de politie – naar slechte gewoonte – zeer brutaal op. Gisteren kwamen de twee grootste vakbonden samen om een nieuwe algemene staking voor te bereiden. Op 4 juni zal Athene plat liggen en de werknemers van de te privatiseren bedrijven plannen ook scherpe acties.

Maria Damanaki, de Griekse eurocommissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, waarschuwde voor het risico dat Griekenland de eurozone zal moeten verlaten indien het de inspanningen niet levert, die nodig zijn om de schuldenberg te verminderen. Daarmee huilt ze mee met de wolven uit Brussel (EU), Frankfurt (ECB) en van het IMF en ontziet ze werkende bevolking en de jeugd in haar land niet. Overal duwt de EU een strenge bezuinigingspolitiek door en Damanaki onderschrijft – nu ze het tot commissaris heeft geschopt – deze verarmingspolitiek.

“Het scenario van een verwijdering van Griekenland uit de eurozone ligt voortaan op tafel”, schreef Damanaki op haar website. Ze heeft het over een dilemma. “Ofwel bereiken we een akkoord met onze kredietverstrekkers over een programma met zware opofferingen en nemen we verantwoordelijkheid voor ons verleden, ofwel keren we terug naar de drachme”. De Griekse regering reageert furieus en zegt dat er van een Griekse uitstap uit de euro geen sprake is.

Maria Damanaki behoort nochtans ook tot de regerende PASOK (Panhellenic Socialist Movement) . Eerder was ze lid van de KKE (de communistische partij) en later van het groen-linkse Synaspismós, waarvan ze ook voorzitter was. Als scheikundestudent was ze lid van de communistische jeugd en actief in het verzet tegen het kolonelsregime. Damanaki was toen de stem van “??? ???????????” (“This is the Polytechnic”), een rebelse radiozender, die opriep tot opstand tegen de kolonels. Ze werd daarvoor gearresteerd en gefolterd door het regime.
In 1977 werd ze parlementslid voor de KKE. Sinds 2003 zit ze bij PASOK, de Griekse sociaaldemocratische partij. Het is ondertussen duidelijk dat ze ook haar revolutionaire idealen heeft ingeruild. Dat gebeurt wel vaker bij mensen, die een vetbetaalde job versieren.

Ze schreef 2 boeken “The female face of power” (?? ?????? ??????? ??? ????????) in 1995 en “The return of Politics” (? ????????? ??? ?????????) in 2001. In november 2009 werd ze eurocommissaris voor haar land.

www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!