De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Greta & C°

Greta & C°

vrijdag 11 januari 2019 08:01
Spread the love

Wat een bewondering heb ik voor die Greta Thunberg. Opgegroeid in een activistisch nest, dat wel. Maar toch. Slechts 15 jaar en al zo bewogen, mondig en goed op de hoogte. Ze weet waarover ze het heeft. Puik.

Dan krijg je navolging hier bij ons. Tot 3000 mensen op de been. Direct, van de eerste keer. Baf ! Allee, dat geeft dan weer moed zie…

Maar ik lees dat de meisjes jaarlijks ook nog wel eens het vliegtuig nemen ? “Allee, dat is toch normaal?!” Mmmm. Dat weet ik zo niet. Greta Thunberg is wel degelijk met de trein naar COP24 gereisd. Zo waren er ginder niet veel. Maar Greta is wel overtuigd en fanatiek. 

Jouw koffie, chocolade, thee… wordt aan de lopende band overgevlogen voor ons allen. Om dan zelf ook nog eens het vliegtuig te gaan nemen en er bij te zeggen dat dat toch normaal is… Mocht je koffie, chocolade, thee en wat nog meer dat van ver moet komen, als delicatessen gaan beschouwen, niet voor elke dag, maar voor gelegenheden, ja, dan heb je misschien een vliegtuig rit verdient… Maar toch, zolang dat allemaal niet milieuvriendelijk of duurzaam kan, met elektrische vliegtuigen zeg maar, zou het consequent zijn, dat inderdaad als uitzonderlijk te gaan en blijven beschouwen.

Hetzelfde met vlees. Dat mag dan al lokaal zijn. Als je nog elke dag vlees eet, dan klopt er toch iets niet. Ook dat zou een delicatesse voor gelegenheden moeten worden/zijn. Geen dagelijkse kost.

Als je dat allemaal al doet (en zo veel meer uiteraard, maar dat kunnen we hier niet allemaal gaan opsommen hé) en daarna ook nog de straat op gaat om anderen te motiveren, activeren; de politici en bevolking wakker te schudden… geen probleem. Integendeel. Fantastisch !

Ik wil maar zeggen… als het serieus is, en niet alleen een kwestie van naar anderen te wijzen, of te wachten op anderen om de zaak op te lossen… Dan ben ik daar heel blij mee en geeft dat hoop. Op straat komen is nodig, maar dan wel liefst voor de juiste reden, met de juiste instelling. Anders is het op voorhand al een maat voor niets.

Bedenk. Het is inderdaad niet eerlijk. Een paar vorige generaties konden  volledig loos gaan en de volgende moet al inbinden, mogen niet meer. Ze hebben er even mogen naar kijken, even aan ruiken, maar verder is de boodschap nu: niet voor jullie, afblijven, gedaan daarmee. Niet eerlijk. En toch…

Dat we allemaal, over heel deze aarde, elke dag als koningen zouden kunnen leven… nee, dat gaat niet (lukt al niet met 10%). Iedereen heeft er wel recht op, af en toe, bij gelegenheid. Maar niet elke dag.

Trouwens. Dat komt goed uit. Onze hersenen zitten zo in elkaar dat, als je elke dag het beste van het beste voorgeschoteld krijgt, je na verloop van tijd, dat toch niet meer weet te waarderen. Zelfs het beste van het beste word je gewoon. In die zin, kan je het maar beter beperken, zeldzamer maken, zodat je het wel kunt waarderen, op die momenten dat je het dan toch toelaat. Er komt daar zelfs een extra beloning bij kijken. Als je er in slaagt jezelf te beheersen (nee zeggen tegen al dat lekkers), voel je je veel beter. Hoe meer je dat oefent, hoe beter je je zal voelen. Het is win-win in veelvoud. 

Dus meisjes (en al die jongens ook hé), ik ben heel blij met jullie actie. Hopelijk krijgt dit veel navolging. Als je beseft dat het ook uiteindelijk niet (alleen) de anderen zijn die moeten ingrijpen, maar wij allemaal, wij zelf, dan komt het misschien nog goed.

Veel moed en niet opgeven, het gaat inderdaad over jullie toekomst…

 

 

PS: Enkele ‘volwassenen’ roepen een dag later dat het niet zo ideaal is dat jullie spijbelen. Die ene keer kan er nog door. Maar toch niet elke week? Er zijn er zelfs die jullie actie in verband brengen met schoolmoeheid… Nee, ze hebben het nog niet begrepen, die volwassenen. Jullie hebben nog veel werk.

take down
the paywall
steun ons nu!