De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Greenpeace Gent voert actie op International Parking Day
Greenpeace Gent

Greenpeace Gent voert actie op International Parking Day

Greenpeace Gent voert op zaterdag 12 september actie aan Sint-Jacobs in het kader van International Parking Day, een dag waarop overal ter wereld de impact van parkeerplaatsen op onze openbare ruimte in vraag wordt gesteld. Greenpeace Gent geeft aan enkele parkeerplaatsen een gezellige, groene invulling, met mogelijkheid tot artistieke expressie.

donderdag 10 september 2020 15:14
Spread the love

 

“They paved paradise, and put up a parking lot”, zong Joni Mitchell al in de jaren 70 in haar klassieker ‘Big Yellow Taxi’. Een halve eeuw later is een groot deel van de openbare ruimte in België ingenomen door auto’s.

“Tijdens de corona lockdown hebben we ervaren hoe onze omgeving er uit kan zien zonder zoveel auto’s op de baan en hoe belangrijk het is om meer openbare ruimte te hebben waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, wandelen en genieten van de buitenlucht. Vooral in de stad, waar ruimte schaars is, concurreren parkeerplekken met ruimte voor voetgangers, fietsers, speelplek, terras en groen”, zegt Helena, vrijwilligster bij Greenpeace Gent.

Op International Parking Day, aan de vooravond van de Vlaamse Week van de Mobiliteit, voert Greenpeace Gent samen met andere Greenpeace-groepen in België actie om voorbijgangers uit te nodigen mee na te denken over  wat we allemaal kunnen doen met de openbare ruimte die nu  door auto’s wordt ingenomen. Een park voor meer groen in de stad, een plaats voor kunst, muziek en cultuur, een plaats om elkaar te ontmoeten, meer plaats om te wandelen, …

De PARK(ing) DAY ontstond in San Francisco in 2005 en is intussen uitgegroeid tot een wereldwijd evenement dat elk jaar in het derde weekend van september plaatsvindt. Het is de gelegenheid om te tonen hoe de ruimte die nu ingenomen wordt door parkeerplaatsen, kan getransformeerd worden tot aangename groene plekken, waar mensen kunnen samenkomen en ontspannen. Dit jaar sluiten zeven lokale Greenpeace-groepen zich aan bij het initiatief: Greenpeace Youth, Gent, Leuven, Namen, Hasselt, Brussel en Antwerpen.

Wegens de corona maatregelen zal de actie in beperkte kring plaatsvinden, met respect voor social distancing regels. Alle deelnemers van Greenpeace Gent zullen een mondmasker dragen, en ontsmettingsmiddel wordt voorzien.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!