Sir Fred Goodwin, een voormalig Brits topbankier, is zijn titel kwijt. Fred mocht zich ‘Sir’ noemen, maar het feestje is voorbij: “The Queen has dishonoured him”.
Fred was CEO van de RBS (Royal Bank of Scotland) toen zijn bank samen met Fortis en de Banco Santander het Nederlandse ABN-Amro inlijfde. De RBS scheurde er de broek aan – en geen klein beetje. De Britse belastingbetaler draaide op voor het debacle en Goodwin wordt daarvoor nu gestraft.
Gestraft, alhoewel … . Hij verliest zijn titel, that’s all. Medelijden is niet op zijn plaats. De NOS daarover: ’Door zijn keiharde managementstijl kreeg hij de bijnaam Fred the Shred. Met zijn agressieve overnamebeleid groeide RBS uit van een bescheiden Schotse consumentenbank tot een internationale kolos. Op een gegeven moment was de balance sheet van RBS (het totaal van vermogen, schulden en bezittingen) groter dan de hele Britse economie’.
Dat overnamebeleid deed hem dus de das om. De Britse overheid sprong bij met 45 miljard £. De CEO – formerly known as Sir Fred Goodwin – moest vervolgens bij de RBS opkrassen. Hij deed dat niet zonder opstapvergoeding: hij geniet sindsdien van een pensioen van 800.000 euro per jaar. Misschien hadden ze hem dat beter afgepakt. Sinds het debacle ging zijn populariteit aan het tanen; maar zo verwonderlijk is dat uiteraard niet.
Ook Freds opvolger is niet zo graag gezien. In het Verenigd Koninkrijk is heel wat te doen over de bonus die de huidige topman van de RBS wou opstrijken. Prime Minister Cameron zag het dus wel zitten om Sir Fred zijn titel te ontnemen: zoiets doet het goed in de tabloids en het leidt de aandacht af. Downing Street kopte maar wat graag de voorzet van The Daily Mail binnen.
The Daily Mail was enkele weken geleden een campagne gestart om Goodwins titel af te nemen. Daar gingen Cameron en The Queen dus op in. Zo vaak komt het niet voor dat iemand zijn titel verliest. Ook bij ons gebeurt dat uiterst zelden.
De overname van ABN-Amro door het voornoemde trio heeft ook voor de Belgische belastingbetaler desastreuze gevolgen gehad. Ook Fortis moest met veel steun overeind gehouden worden en is nu in Franse handen. De sterke man achter Fortis was Maurice Lippens. Hij mag zich nog altijd ‘Graaf’ noemen. De titel is overerfbaar op zijn nakomelingen. De ‘code Lippens’ kreeg ook zijn naam mee, maar die benaming wordt nu niet meer gebruikt. Misschien is dat maar best.
Van de code Lippens werd gezegd dat ze de bedoeling had onze beursgenoteerde ondernemingen ‘tot deugdelijk bestuur aan te zetten’. De code werd gepubliceerd in december 2004 – lang voor Fortis over kop ging. Ook bij Fortis ging het er niet altijd even deugdelijk aan toe.
Maurice Lippens gaat dus nog steeds als Graaf door het leven. Er werden ook andere troetelnamen voor hem bedacht – zelfs op de Fortis-aandeelhoudersvergaderingen hoorde je die.
Deze bijdrage verscheen ook op www.openbarebank.be