De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Goh, veel bidden, een boek lezen, wat onspanning nemen”
Kerk, Opinie -

“Goh, veel bidden, een boek lezen, wat onspanning nemen”

vrijdag 15 april 2011 09:55
Spread the love

Kwaad, kwader, woedend …

Een jaar na zijn functieontzetting is bovenstaande titel de feitelijke situatie van de heer Vangheluwe. De Kerk probeert alles te kalmeren met halve straffen.

De overheid zorgt dat ze genoeg discussiemateriaal hebben om nog een commissie vol te leuteren om dan maar wat aanbevelingen te doen die zo naast de kwestie zijn dat ze het loon van de commissieleden niet kan verantwoorden.

Justicia gaat zo platvloers te werk dat het bijna niet anders kon dan dat alle acties in rechtzaken de vuilbak in gekieperd kunnen worden. En op andere, beter uitgewerkte, sporen wordt zodanig veel druk gezet dat men niet anders kan dan de boel afblazen. En, niet te vergeten, Mia De Schampelaere en enkele parlementariërs zijn tot Scherpenheuvel gewandeld om de priesters die mogelijks in een slecht daglicht worden gesteld een hart onder de riem te steken.

De media zijn gretig, zelfs zo dat alle deontologische, fatsoenlijke of officiële regels met de voeten getreden worden. VTM steelt beelden van VT4, nadat zij duidelijk antwoord hadden gekregen dat ze niet mochten. VT4 zou, gewild of ongewild, meegesurft hebben op de identiteit van VTM om hun materiaal te huren en VRT, die betalen een fors bedrag belastingsgeld om 4 minuten uit te kunnen zenden.

Dan nog niet gesproken over de kwaliteitsvraag. VT4, de meest commerciële, jonge, met de minste middelen en de kleinste redactie (alhoewel dat dit laatste een vooronderstelling is) slaagt erin om de meest belangrijke primeur van dit jaar te pakken te krijgen.

Sensatiezucht, natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat hier duidelijk kwalitatieve journalistiek is uitgevoerd. Een jaar lang contacten hebben om een interview te regelen, mooi zo. Ook in het interview zelf merk ik beduidend veel minder ‘jerry-springer’-gehalte op dan dat ik op het eerste zicht zou verwachten van VT4. Dat VT4 de VRT en de VTM voor dergelijke lessen  kan zetten vind ik persoonlijk zwaar betreurenswaardig. Afgereden door een klein infotainment-magazine…

Alle woordvoerders op een rijtje, mensen met één of andere link aan de Kerk, allen roepen ze hun degout uit. Als we al die mensen moeten geloven dat lagen er nu in verscheidene nieuwsstudios en huiskamers plasjes overgeefsel van de misselijkheid. Je mag niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar een beetje ernst kan niemand kwaad.

Al die woordvoerders wisten perfect wat dat er gaande was, wat en wie er gedaan werd. Mag ik me dan afvragen of die mensen verafschuwd zijn door de gepleegde daden van Vangheluwe, of door het feit dat hij de Pedomerta doorbreekt? Het antwoord ligt in de antwoorden die nog niet gegeven zijn. Léonard heeft zijn mond vol taart en de gezamenlijke bisschoppen wachten liever totdat het wat kalmer is. Volgens mij moet Vangheluwe exact hetzelfde gedacht hebben.

De SP.A roept een nieuw debat in het leven om het inkomen van Vangheluwe aan te pakken. De brave man moet zien rond te komen met 2.800 euro per maand. Moeilijk met al die smart-, zwijggelden die als maandelijkse afbetalingen zouden oplopen. Om maar te zwijgen van zijn onkosten in zijn dagelijkse leven.

Bidden is nu eenmaal een dure bezigheid en tja, boeken kosten ook geld. Zeer nobel van de Socialisten om nu, in deze hetze iets te doen aan het inkomen van een crimineel.

Laten we dat even doortrekken naar alle priesters en bisschoppen en meteen er ook een rechtvaardig bedrag  van maken, namelijk 0. Wie maakt samen met mij de link dat de kans gigantisch groot is dat die miljoenen waar hij het over heeft als smartgeld gewoon van onze belastingen afkomstig zijn. Om maar niet te spreken van al de andere bekende gevallen. Om te beginnen kan de SP.A misschien eens nadenken om de levensbeschouwingen zelf hun zendtijd te laten betalen.

Al zoveel miserie zonder het interview te analyseren. Daar betalen wij dus voor….

En om alle replieken van kerkgangers en Scherpenheuvelwandelaars direct te beantwoorden. Als u wilt dat we in deze zaken niet de volledige Kerk moeten viseren, zorg er dan GVD zelf voor dat de Kerk zijn criminelen aanpakt. Want nu, in deze situatie, rond dit misbruik, is heel die Kerk van jullie verantwoordelijk, van de kleine priester tot de grote paus. Van tante nonneke in Congo tot Léonard hier.

Uw verouderde structuur zorgt er nog altijd voor dat de paus uw volledige organisatie vertegenwoordigt. En ook op lokaal vlak (Léonard) is het niet veel beter. Neem zelf actie, want de klok tikt….

Al die C’s in namen, mensen die vinden dat ze nog linken dienen te hebben met dit circus. U bent allen aandeelhouder van deze misdaden. Totdat het verstand spreekt en de criminelen aan de deur worden gezet draagt de Kerk, en al hun leden, zuilen, vzw’s, organisaties, enz… de gedeelde verantwoordelijkheid.

http://opinie.deredactie.be/2010/07/26/moedige-dankbaarheid/

take down
the paywall
steun ons nu!