De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Goesting

Goesting

maandag 24 april 2017 16:05
Spread the love

Gwendolyn Rutten is op ronde in Vlaanderen. Althans, dat denk ik toch, want enige tijd geleden zag ik op tv de officiële start van haar Ronde van Vlaanderen, bij een kapster ergens te lande. Beetje awkward, dat wel.  Maar goed, ook al zat allicht niet iedereen hierop te wachten, dat Rutten op ronde gaat om te luisteren wat er leeft bij de bevolking, wie kan daar nu tegen zijn? Ik in elk geval niet.

Helaas, op basis van wat me via de media over haar bereikt, lijkt ze voorlopig niet veel wijzer te worden van die ronde in het Vlaamse land.  

Een greep uit de jongste weken en maanden:  #doenormaal  is duidelijk één van haar meest favoriete hashtags, naar het voorbeeld van Mark Rutte wiens “als je het hier niet bevalt, ga weg!” mantra ze erg bewondert, en bovendien heeft ze de neiging om een en ander nogal ruim te interpreteren. “Dus Magnette is tegen handel met Canada. Vóór wapenuitvoer naar Saoedi-Arabië. En wil dat België uit coalitie tegen IS stapt? #doenormaal”      Ergens zit er een logische fout in deze redenering op Twitter, maar een kniesoor die daarover valt.

Voor “gezond verstand” moet je blijkbaar dezer dagen niet alleen bij Dedecker en andere Theo’s zijn maar ook bij Gwendolyn . Subsidies aan religies dienen geschrapt – alle religies moeten zichzelf bedruipen, om de scheiding kerk en staat zuiver te houden, oreert Gwendolyn. Wat jammer nou dat hetzelfde niet van multinationals en aanverwanten gezegd kan worden –  daar moet volgens haar partij doorgaans de rode loper voor uitgerold (al gaat Gwendolyn bij dat laatste toch net iets minder vlot ondertekenen “Met de groeten van Open VLD!” ).

En dan natuurlijk de klapper van dit weekend:  “Onze manier van leven is superieur aan alle andere.”  ’t Zal ongetwijfeld daarom zijn dat onze planeet naar de knoppen gaat. Als onze manier van leven al superieur is, zal dat dan toch maar voor sommige aspecten gelden, me dunkt, maar die nuance heb ik om de een of andere reden over het hoofd gezien in haar betoog.  Overigens, voor iemand die almaar wijst op “moraalridders” en “betuttelende vingertjes”, toch een tikje vreemd dat ze vindt dat de traditionele godsdienstles moet afgeschaft worden. Heb ik in principe weinig op tegen – traditionele godsdienstles zoals die decennia geleden gegeven werd, wordt sowieso meer en meer een rariteit – maar mogen we dan misschien ook alle afstompende commercials op tv afschaffen? We willen de lieve kindertjes toch een ‘open mindset’ meegeven van jongsaf aan?   

Toegegeven, ik ging vroeger ook al niet naar de fandagen van Gwendolyn, en het zal je dus niet verwonderen dat ik de persiflage van Gwendolyn “Goesting” Rutten van vorige week in “Tegen de Sterren op”  best kon pruimen. (Tegen de Sterren op is vaak schabouwelijk slecht (en plat), maar er zitten elke keer toch een paar items in waarvoor je blijft zitten. De Jonas van Geel versie van Kristof Calvo  van een paar weken terug was nog een stuk straffer, bijvoorbeeld. )

Maar om op Gwendolyn terug te komen: voorlopig lijkt het er sterk op dat ze, naarmate haar ronde van Vlaanderen vordert, almaar meer op de onderbuik van de hardwerkende Vlaming gaat mikken. Misschien is de slogan waarmee ze vereenzelvigd wordt – Goesting! – dan toch een stuk adequater dan ik dacht?   

take down
the paywall
steun ons nu!