De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Goed en slecht nieuws voor Wikileaksstichter Julian Assange.
Zweden, Michael Moore, Wereld, Julian Assange, Klokkenluider, Wikileaksstichter, Ken Loach,, Engeland, Time: Persoon van het Jaar 2010 -

Goed en slecht nieuws voor Wikileaksstichter Julian Assange.

woensdag 15 december 2010 11:58
Spread the love

Er was gisteren goed en slecht nieuws voor Wikileaksstichter Julian Assange. Een Engelse rechter besliste dat de Australiër vrij mocht komen als hij 200.000 pond (237.000 euro) betaalt, zijn paspoort inlevert en zich dagelijks bij de politie meldt. Maar omdat Zweden in beroep gaat tegen die beslissing blijft Assange nog op zijn minst 48 uur in de cel.

Ondertussen raakte ook bekend dat een aantal mensen bereid zijn gevonden een deel van de borgtocht op zich te nemen. Onder hen de filmregisseurs Ken Loach en Michael Moore (Fahrenheit 9/11, Capitalism). Op zijn website legt Moore zijn drijfveer uit:
‘Nieuwsredacties zijn door uitgevers dermate uitgedund dat voor goede onderzoeksjournalistiek geen ruimte meer is. Dankzij Assange zijn juist mensenlevens gered en niet in gevaar gebracht, zoals Amerikaanse politici beweren’, aldus Moore. ‘Beeld je maar eens in hoe anders de wereld er uit zou hebben gezien als Wikileaks tien jaar geleden had bestaan. 11 september 2001 was dan niet de geschiedenisboeken ingegaan’, vermoedt Moore, ‘want toenmalig president Bush kreeg in augustus 2001 al een FBI-rapport in handen waarin werd gewaarschuwd dat Osama Bin Laden van plan was vliegtuigen te kapen en ze op strategische plekken te laten neerstorten. Maar Bush deed niets met die informatie en ging 4 weken vissen. Hoe zouden u en ik gereageerd hebben mochten we dankzij Wikileaks de handen tijdig op die documenten hebben kunnen leggen?’
Moore stelt 20.000 dollar van zijn eigen geld ter beschikking voor de borgtocht van Assange. Ook mag WikiLeaks gebruik maken van zijn servers en domeinnamen.

De lezers van het Amerikaanse weekblad TIME kozen Julian Assange inmiddels tot ‘Persoon van het Jaar 2010’, voor de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zangeres Lady Gaga. De ‘werkloze Amerikaan’ staat op plaats negen, net voor neo-multimiljardair Mark Zuckerberg van Facebook. 

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!