De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Giffords neergeschoten in Arizona
Palin's Hitlist, Giffords, Loughner, Palin -

Giffords neergeschoten in Arizona

zondag 9 januari 2011 12:59
Spread the love

Wie Amerikaanse media een beetje volgt (of het internet, for that matter) heeft het ongetwijfeld al gelezen: democrat congresswoman Gabrielle Giffords is, samen met een aantal anderen (sommigen spreken van 13, anderen van 18), neergeschoten in haar thuisstaat Arizona. Zes mensen zijn daarbij omgekomen, waaronder een meisje van 9, een lokale rechter en medewerker van Gifford. Gabrielle Gifford zelf is zwaar gewond afgevoerd naar het University Medical Centre in Tuscon, waar ze geopereerd werd door een team neurochirurgen. Ze werd geraakt in het hoofd en volgens Dr Peter Rhee, hoofd van de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis, passeerde de kogel door haar volledige brein. Giffords maakt een goede kans het incident te overleven, maar de chirurgen willen geen uitspraak doen over wat de mogelijke effecten op lange termijn zouden kunnen zijn.

22-jarige Jared Lee Loughner werd ter plekke overmeesterd en aangehouden. Hoewel zijn motieven niet meteen duidelijk zijn, wordt er momenteel sterk gespeculeerd op politieke beweegredenen. Loughner had voor het incident reeds op de sociale netwerksite myspace afscheid genomen van zijn vrienden. Geruchten doen ondertussen de ronde dat politie ondertussen op zoek is naar een tweede persoon die betrokken zou zijn.

Giffords hield op het ogenblik van de schietpartij een “Congress on Your Corner”, een informeel evenement waarbij mensen uit de buurt haar in persoon konden ontmoeten. Kort daarvoor had ze mensen nog opgeroepen langs te komen via twitter: “My first Congress on Your Corner starts now. Please stop by to let me know what is on your mind or tweet me later.”

Tot zover het nieuws, maar wat mij echt zorgen baart zijn de reacties.

Giffords was één van twintig democratische congressleden die eerder al op de controversiële hitlist van Tea-Party boegbeeld Sarah Palin verscheen na haar stem voor de ziekteverzekeringswet. Er kwam eerder al kritiek op Palins retoriek en op verschillende momenten werd duidelijk gesteld dat dit soort uitspraken en statements niet zonder gevolgen zou blijven. Palin betoogde via facebook al haar medeleven. De reacties op Palins facebook echter, zijn hallucinant.

DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be

Ironie is nooit veraf. De 9-jarige die de schietpartij niet overleefde, blijkt Christina Taylor Greene te zijn. Geboren op 11 september 2011 en bijgevolg één van de zogenaamde Children of Hope.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!