Op zondag 20 oktober organiseerde de Giesbaergske Koleuren Gazette een wandeling in het teken van Dag van de Trage Weg 2013, die jaarlijks wordt georganiseerd door Trage Wegen vzw. De wandeling die grotendeels langs trage wegen liep, was 8,75 km lang, met tussenstop in Het Bruggenhuis aan de Denderoever in Overboelare, om daarna te eindigen op de plaats van vertrek, de Markt van Geraardsbergen. ((*): Trage Wegen)
‘Het was beslist een geslaagde opzet’, vertelt Wim Schrever van de Giesbaergske Koleuren Gazette, ‘die meteen een aanzet kan betekenen voor eenzelfde initiatief volgend jaar, op de volgende Dag van de Trage Weg.’ Met twaalf enthousiaste wandelaars werd het een aangename wandeling, die vertrok op de Markt van Geraardsbergen. Van daaruit verlieten de stappers het centrale kerkplein via het onvolprezen Boerenhol, een steeg met een klinkende naam die ook het gelijknamig ‘Café Boerenhol’ huist, waar “Marjetje” nog steeds de pinten tapt. Een voettocht kan je bezwaarlijk beginnen met een cafébezoek, dus trok het twaalfkoppig team de Parkstraat op, om via de Pelgrimsweg, de Korendries en de Broekstraat de Hoge Buizemont te kruisen en via de Schillebeeksevoetweg het weidse platteland in te stappen.
‘Op zondag leggen mijn echtgenote en ik die wandelroute wel vaker af. Het leuke is dat je vanin het stadscentrum vrijwel meteen op ‘den boerenbuiten’ bent, zonder drukke wegen te moeten kiezen. In een zijpad van de Schillebeeksevoetweg volgden we dan de Taalgrenswandelroute N° T7: dat is de zevende wandelroute in de Vlaamse Ardennen, die zoals de naam het zegt, flirt met de taalgrens. Van alle zeven Taalgrenswandelroutes -die beslist een buitenbeentje zijn- is een handige brochure voorhanden, die werd uitgewerkt in het kader van een Europees project’, weet Schrever te vertellen. Op deze link kan u meer info over de Taalgrenswandelroutes vinden: http://www.tov.be/route.aspx?id=182637.
‘Het wandelpad loopt er eerst vrijwel parallel aan de Schillebeekstraat, temidden het groen, met ook een divers bosgebied. De wandelroute is in prima staat’. Toch weet Schrever het nut van de werking van Trage Wegen vzw die erop toeziet dat zulke aloude wandel- en kerkwegels intact blijven. Het gebeurt nog al te vaak dat die wegjes ingekapseld worden door bewoners en landeigenaars die er hun tuin of akker mee willen vergroten en de paden afsluiten voor wandelaars.’Als wandelaars kunnen we een belangrijk signaal geven hoe waardevol het is zulke paden open te houden voor publiek gebruik’, rond Schrever af. Zoals het wegverkeer er momenteel uitziet kunnen die motorloze doorsteken bovendien nog nuttige verbindingen blijken. Dat laatste past ook volledig in het ecologisch en duurzaam karakter van de Giesbaergske Koleuren Gazette, die ook werk maakt van een heuse Fietscampagne onder de titel ‘We Cycle this City’. De Giesbaergske Koleuren Gazette en haar Fietscampagne staan te kijk en lees op http://www.giesbaergskekoleurengazette.be.
De tocht liep verder nog doorheen het Arduinbos, waar de heuvelrug opnieuw werd overgestoken naar de Dendervallei toe, en het Boelarebos, waar een bezoek aan het Keramiek Atelier Den Boelover niet kon ontbreken: keramist-artiest Marnic De Lange weidde graag uit over zijn ambacht in het vervaardigen van kunstige pareltjes van keramiek. Daarna arriveerde de compagnie tenslotte aan Het Bruggenhuis, langs de oever van de Dender in Overboelare, waar het aangenaam gonsde van dorstige bezoekers en de gelegenheid dan ook graag te baat werd genomen om iets te drinken. ‘Gezellig verderkeuvelend besloten we vandaar onze zondagse wandeling via het Denderpad, om dan opnieuw aan te komen op de marktplaats van de Oudenbergstad. Het was best gezellig. Meer moet dat niet zijn’. (WiSch)