De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

GHAZAL / ARABISCHE LIEFDESPOËZIE Poëtische & Muzikale Valentijnsavond

GHAZAL / ARABISCHE LIEFDESPOËZIE Poëtische & Muzikale Valentijnsavond

dinsdag 21 januari 2014 11:18
Spread the love

donderdag 13 februari 2014 | 20:00

De Ghazal vindt zijn oorsprong in de 6de eeuwse pré-islamitische dichtkunst van het Arabische schiereiland en ontwikkelt zich verder onder de Omayyaden en de Abbasiden. Het genre evolueert verder en komt vanaf de 10de eeuw tot volle bloei in Perzië en India.  En het genre verspreidt zich natuurlijk ook westwaarts, richting Al-Andalus, en bereikt op die manier ook Europa.

Sinds mensenheugenis bezingt de Arabische dichtkunst de liefde. Het smachtende verlangen van de verliefde ziel behoort tot haar geliefkoosde onderwerpen. De Arabische literaire erfenis telt een ware schat aan liefdesgedichten. Zonder enige schroom verheerlijken dichters de liefdeskunst.

Een indrukwekkende verzameling hedendaagse gedichten toont aan dat de liefde ook vandaag nog steeds een zeer populair onderwerp is in de Arabische literatuur.  De Centrale viert Valentijn met een literaire en muzikale avond boordevol passie en … . De Egyptische Fatma Qandil en de Irakees Saadi Youssef bezingen in hun gedichten zowel het innigste geluk als  de grootste wanhoop.  

De Frans-Algerijnse zangeres Mamia Cherif zorgt tussendoor voor de bijpassende muziek.

Mamia Cherif is een Francaise met Algerijnse roots.  Ze schakelt met uitzonderlijk gemak over van het Arabisch naar het Frans, van het ene ritme naar het andere en mixt oosterse klanken met westerse geluiden. Voor deze gelegenheid wordt ze begeleid door : Leo Montan op piano.

Poëzie in het Arabisch met ondertiteling in het Frans en het Nederlands

Een productie van Moussem Nomadisch Kunstencentrum.

Met dank aan het Poëziecentrum Gent.

Tickets : € 7 | € 10 | € 13

take down
the paywall
steun ons nu!