De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gevaarlijk autofiel

Gevaarlijk autofiel

vrijdag 24 november 2017 13:17
Spread the love

Een donkerblauwe break raast me in volle vaart voorbij. De chauffeur neemt het daarbij niet nauw met de straatindeling van het stadscentrum en pakt ook het volledige voetpad van de overkant van de straat in.

Met mijn fietskar vol boodschappen word ik als het ware achterovergeblazen.
Om de autorijder te onderstrepen dat hij écht wel snel rijdt (op een plaats waar dat niet aangewezen is, temidden de stad), doe ik teken ‘volle gas’. Zo met gebalde vuist een paar keer pompend met mijn linkerhand. Eigenlijk een soort appreciatie voor zijn onverantwoord rijgedrag.
Hij merkt het en gaat meteen, lichtjes knetterend al, op de rem staan. Hij stopt. Het portier gaat open en een fulminerende man (ont)ploft uit de wagen. ‘WADIST JONG!!’ roept hij roodgloeiend naar me toe. Ik fiets rustig verder en antwoord kalm ‘dat ge heel snel rijdt’. Nu pas ontploft hij -de arme man: ‘GAÀ RADJ INT MIDDE VAN DE BOANE EN DAAS ALLIENE VOR OTTO’S!!’ (Ik probeer het gebruikte dialect zoveel mogelijk na te doen, om de impact zo waarheidsgetrouw mogelijk over te brengen). Als de climax van een vuurwerk spettert de autofiel honderduit verder. Gelukkig is het stevig asfalt onder z’n voeten.. Ik vermoed dat hij voor het overige best een goede familieman is en mss zelfs ook vader.
‘Neen, meneer’, antwoord ik, ‘dat hebt ge verkeerd: de baan is er ook voor andere weggebruikers, waaronder fietsers’. Opnieuw een knal in zijn hoofd. Stampend herhaalt hij onverstaanbaar zijn gebral. Hij torpedeert zichzelf opnieuw in de autokooi en schiet volgas met gierende banden voort.

Intussen kwam dit weekend de sint aan in het land en is in Bonn de drieëntwintigste klimaattop afgerond.
De toestand is ernstig maar -misschien- nog niet hopeloos.
Want ik wil niet negatief eindigen. In onze stad houden doorgaans meer autorijders rekening met fietsers. Ze bulderen meestal niet zo brutaal andere weggebruikers van de weg.
Op zo’n enkeling op zondagochtend na. Amper een etmaal na de bevestiging van de Sint dat er ook dit jaar geen stoute kindjes zijn. Misschien moet de goedheiligman volgend jaar ook ‘s meer papa’s op de rooster leggen…

take down
the paywall
steun ons nu!