De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Getuigenverslag van Georges Kamanayo is een schoolvoorbeeld voor de ontvoerde metissen uit de kolonies

zondag 24 januari 2021 14:02
Spread the love

In het boek : ‘Tussen twee werelden, een leven in Europa en Afrika’ uitgegeven bij Pelckmans uitgevers in 2020 wordt het verhaal verteld van de ontvoerde metissen uit de Belgische kolonie Rwanda, omdat zij voor problemen konden zorgen voor de kolonie.

Georges Kamanayo (1947) is geboren in Rwanda en groeide op in België op. Hij werkte voor de VRT (vnl. Panorama) als cameraman, en maakte enkele opvallende autobiografische films. Tegenwoordig woont hij in Rwanda en is internationaal bekend als pleitbezorger van de Euroafrikanen of metissen.

Pelckmans uitgevers wil de lezer van vandaag inspireren, informeren en ontspanning bieden met boeken die bijblijven, boeken die je beleeft. Met een neus voor trends van nu en morgen brengen ze romans, kinder- en jeugdliteratuur, memoires, kook- en andere doeboeken, verhalende en geëngageerde essays. Ze werken met toonaangevende auteurs, illustratoren en vormgevers die aansluiting vinden bij de leefwereld en de aspiraties van een divers publiek.

Georges Kamanayo wordt geboren als zoon van een Belgische geoloog en een Rwandese boerin. Hij zal zich heel zijn leven afvragen of hij de vrucht is van een liefdesrelatie omdat hij bij zijn moeder opgegroeid is en zijn vader niet kent. Toch is de Belgische staat heel geïnteresseerd in hem, omdat hij een blamage is voor de koloniale ambities van België.

Daardoor wordt hij al snel uit zijn normale leefomgeving weggenomen en wordt hij ervan bewust gemaakt dat hij een metis is. Hij moet op internaat en op zijn dertien jaar moet hij naar België verhuizen waar hij in een gastgezin wordt opgevangen die hem opleidt tot volwassen mens en cineast aan het Narafi.

Hij wordt al snel opgepikt door een vader van een oude klasgenoot en begint bij de VRT reportages te maken over Afrika. Hij is steeds bezig met de rol van Europa in Afrika, en de gevolgen van het communisme dat nu met China op haar hoogtepunt staat in Afrika.

Het verhaal begint met de erkenning van de metissen in België en onderzoekt verder zijn levensverhaal. Hij is heel zijn leven een pleitbezorger geweest van de metissen in België en organiseerde verschillende evenementen en organisaties hierrond. En hij zocht steeds de markante personen van zijn gemeenschap op.

Hij is ook een hevige pleitbezorger van President Kagame. Daarmee eindigt hij ook zijn boek met een ooggetuigenverslag van de Rwandese genocide, die hij al ziet aankomen sinds 1959 met de verklaringen van de Bisschoppen van Rwanda om de Hutu’s de macht te geven over de Tutsi’s.

Hij is een zeer succesvol man geweest ondanks zijn moeilijke jeugd. Hij ging op zoek naar zijn beide ouders, hij heeft twee zonen en woont nu in het huis van zijn vader in Rwanda.

Hij vertelt het verhaal in korte zinnen. Het is een autobiografie die heel interessant en gestructureerd is. Het begint met een openingsscène die de erkenning van de metissen in België voorstelt en loopt dan verder met het verhaal waarvan hij vandaan komt in chronologische volgorde.

Het is zeer duidelijk geschreven en leest als een trein. Het is duidelijk dat hij zijn leven als een scenarist bekijkt, het zou mooi zijn moest zijn boek verfilmd worden. Zeker omdat er al documentaires over zijn leven bestaan.

Dit is een groots boek dat ik aan iedereen aanraad die bezig is met de dekolonisering, er is nog een lange weg te gaan.

Tussen twee werelden, Georges Kamanayo
Paperback, ISBN 978-94-6310-525-5, € 22,50, Publicatiedatum: 29 sep. 2020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!