De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

George Soros: 3 stappen om een tweede Grote Depressie te voorkomen
EU, Eurozone, George Soros, Reddingsplan -

George Soros: 3 stappen om een tweede Grote Depressie te voorkomen

vrijdag 30 september 2011 10:47
Spread the love

De Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros toonde zich de voorbije maanden steeds ongeruster over de toekomst van de eurozone. In de Financial Times (betaalde toegang) publiceert hij in het opiniestuk ‘How to stave off a second Great Depression’,  een reddingsplan voor de eurozone in drie gedurfde stappen:

De Europese regeringen moeten een principeakkoord sluiten voor een gemeenschappelijke schatkist. Omdat daar veel tijd voor nodig is kan de ECB voorlopig het vacuüm opvullen. Deze schatkist wordt de geldbron, maar de afzonderlijke staten behouden het zeggenschap over de besteding van die fondsen.
De grote Europese banken moeten onder toezicht van de Europese Centrale Bank worden geplaatst in ruil voor een tijdelijke garantie en een permanente herkapitalisering. Banken die weigeren, worden niet geholpen. De ECB licht de banken door en stuurt bij waar nodig.
De ECB moet landen in moeilijkheden – Italië, Spanje – beperkte leningen toestaan aan zeer lage kost. Die landen zouden zichzelf dan kunnen herfinancieren door obligaties uit te geven die door de grote banken zouden worden opgekocht. Banken kunnen die obligaties opnieuw bij de ECB omruilen indien ze minder op de obligaties verdienen dan op cash.
Volgens Soros zullen deze drie stappen de markten kalmeren en de eurozone de tijd geven om een groeistrategie te ontwikkelen zonder dewelke elke herstel onmogelijk blijft. Soros besluit door te stellen dat heowel verschillende scenario’s de markten tijdelijk kunnen kalmeren, doorzichtige plannen door de markt zullen worden getest tot de financiële markten uiteindelijk over kop gaan.

Bron : Financial Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!