De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

GENTSE WINTER – Dakloos bij een bancontact

GENTSE WINTER – Dakloos bij een bancontact

woensdag 31 oktober 2018 10:59
Spread the loveCataloniëstraat, bij Sint-NiklaaskerkKoningin Maria-Hendrikaplein, bij stationGent-Sint-PietersstationOverpoortstraatSint-PietersnieuwstraatSint-Pietersnieuwstraat

Menig keer klopten we op dezelfde nagel op deze blog. Wie veel door de straten loopt, merkt dat het aantal daklozen toeneemt. Het gaat allang niet meer alleen over de iconische Zakman. De matras die in de Sint-Pietersnieuwstraat aan de bancontact tussen UFO en Vooruit ligt, is van een meer recentere ‘zakman’, eentje die in de regel geen zakken met zich meezeult en die we daarom als ‘zakman-zonder-zakken’ betitelen. Een andere veel opgemerkte dakloze is een oudere dame – ze doet er alles aan om er goed te blijven uitzien – die tussen het Sint-Pietersstation en ’t Zuid tjoolt. En zo zijn er nog vele anderen, zoals bv. de Afrikaan die sinds jaren zijn dag op een muurtje in hetzelfde station doorbrengt. En verder in de wachtzaal van het station, aan de bushalte van de Dampoort. We denken ook aan de daklozen die vorig jaar rond deze tijd zich schuil hielden in een nis van de Sint-Niklaaskerk… en ga zo maar door. Als die zichtbare daklozen het spreekwoordelijke ‘kanariepietje in de mijn’ zijn dan mag je er van uit gaan dat de situatie ernstig is, en doet vermoeden dat velen mét een dak boven het hoofd tegen de armoedegrens leven. Maar wat verwacht je met de huidige huur-, elektriciteit- en voedingsprijzen? En voor de duidelijkheid: het betreft geen ‘geïmporteerde armoede’ zoals we politici uit Antwerpen al hoorden poneren in een toelichting bij de armoedestatistieken.

Meer in deze editie van de rubriek ‘Gentse Winter’:
Halloween in Gents Spookhuis. Spreidingsplan Gentse concentratiewijken. Meer daklozen in Gent. Van Viking tot Vlaming tot Canadees. Achter de hoge muur van het klooster. Hoekhuisje met geschiedenis. Lang leve de kerstmarkt. Bijzondere directeurswoning. Bijgeloof over de doden (in de Filipijnen).

Lees verder op persblog.be – Verhalen uit en over Gent

take down
the paywall
steun ons nu!