De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gentse Feesten 2020 afgelast: Gentse Feesten-debatten gaan toch door
Trefpunt

Gentse Feesten 2020 afgelast: Gentse Feesten-debatten gaan toch door

vrijdag 29 mei 2020 09:32
Spread the love

 

“Als de utopische oases uitdrogen belanden we in een woestijn van banaliteit en radeloosheid” (Jürgen Habermas). Dat is de slagzin waarmee 31 jaar geleden de Gentse Feesten-debatten begonnen,

Tot midden maart leek niets een 31ste editie te belemmeren tot we met zijn allen in ons kot blijven. Voor het team was het vlug helder “ze moesten doorgaan”.

De coördinator Rik Vancoillie en de moderators Karim Zahidi, An De Bisschop, Pascal Debruyne, Jan Dumolyn, Charlotte De Kock, Matthias Lievens en Eric Goeman (neen, hij is nog niet verdwenen) hebben beslist de negen namiddag debatten volledig te laten doorgaan mits correcte naleving van de veiligheidsregels en zonder publiek.

De debatten zelf zullen doorgaan van zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli in de Concertzaal van Trefpunt en professioneel opgenomen en live gestreamd worden door Stream Media.

De Gentse Feesten debatten zijn intussen sociaal-cultureel Gentse Feesten erfgoed geworden en we zijn dan ook blij dat één van onze monumenten in deze moeilijke tijden overeind blijf. Prof. Em. Rik Pinxten, Culturele antropologie UGent, vat het kernachtig samen: “De Gentse Feestendebatten moeten niet alleen gekoesterd worden als een kritisch monument, maar ze zijn vandaag de voortzetting van iets wat we verloren hebben, gestopt hebben, niet voltooid is en nooit voltooid kan zijn: volksverheffing!”

Het Gentse Feestendebattenteam blijft voortbouwen aan de brug die de voorbije 30 jaar is geconstrueerd waardoor honderden progressieve krachten bijeen werden gebracht en in kritische confrontatie en reflectie verbindingen werden gelegd tussen academici, middenveldorganisaties, onderzoekers, kunstenaars, journalisten, politici, activisten, syndicalisten en auteurs.

Velen stellen zich vandaag de vraag: “Moet het beter worden na corona”? De 31ste Gentse Feestendebatten willen daar alvast een stevige voorzet in geven.

 

Concrete info over het volledige programma wordt binnenkort meegedeeld.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!