Gent anderhalf jaar met liberale burgemeester. De Clercq versus Termont, is er een verschil?

Gent anderhalf jaar met liberale burgemeester. De Clercq versus Termont, is er een verschil?

dinsdag 16 juni 2020 16:48
Spread the love

 

“Gent krijgt voor het eerst in 60 jaar een liberale burgemeester.” De uitslag was nog niet volledig binnen of een euforische Mathias De Clercq riep zichzelf in 2018 uit tot nieuwe burgemeester van Gent. Een ronduit domme zet, daar was zowat iedereen het over eens.

Is er iets veranderd sinds een liberaal het overnam van een socialist in het gemoedelijke, hippe doch volkse Gent? Ja en neen. Neen want Gent blijft die gemoedelijke stad en is nog steeds één van de veiligste steden van west-Europa. Binnen de ring is het aangenaam vertoeven rond het water, er is veel schoon volk en er zijn weinig auto’s. De onenigheid omtrent het circulatieplan is gaan liggen. Zo waar eens een overwinning voor links. Jong en oud verplaatst zich met het openbaar vervoer, per fiets, te voet of steeds meer met de step of het skateboard. Het gebied binnen de ring is, naar Belgische normen, een klein paradijs.

 

Gent repressiever dan Antwerpen

Voor de aandachtige kijker is er wel iets veranderd; de politieaanwezigheid is toegenomen sinds De Clercq aan het hoofd staat van de politie. Mogelijks heeft korpschef Filip R. meer invloed op (de karakterloze) De Clercq dan die had op zijn voorganger Daniël Termont. Je komt in Gent om de paar minuten een politiepatrouille tegen. Meer blauw op straat is een populaire slogan waar veel mensen achter staan. Ik heb daar mijn twijfels bij. Gent is op de meeste plaatsen superveilig, al jaren. Wanneer je een teveel van politieambtenaren laat patrouilleren is dat ten eerste niet goed voor de sfeer. De politie rijdt irritant traag langs pleintjes en parkjes waar mensen genieten van hun vrije tijd en houdt u in het oog met een dominante blik. Hopelijk komen ze niet moeilijk doen denken veel mensen dan. Maar vooral, men gaat hun aanwezigheid proberen verantwoorden door op zoek te gaan naar overtredingen die eigenlijk niet het bekeuren waard zijn. Zo ben ik al lastiggevallen en beboet door politieambtenaren wegens met twee op een fiets zitten en wegens uitwijken voor een bus waardoor ik even op het voetpad reed.

Terwijl tijdens de corona lockdown de Antwerpse burgemeester het nog een heel klein beetje opnam voor de appartementsbewoners en de jongeren (bankje zitten mag, speeltuinen weer open), bleef het in Gent lange tijd stil. Tot einde mei werden mensen door de politie weggejaagd uit parken of aan de chill-out plek bij uitstek, de Graslei.

Termont wees er na de aanslagen van 2016 steeds op dat hij, in tegenstelling tot Antwerpen, geen militairen liet patrouilleren in Gent. Tijdens de corona-crisis was het dan weer aan Gent om met meer spierballenvertoon uit te pakken. Terwijl Brussel BLM betogingen toeliet, werden die in Gent verboden en kregen de organisatoren een boete.

 

De burgemeester-korpschef 

Ook een teken aan de wand van een veranderende koers op vlak van veiligheid zijn de systematische controles aan de gezellige volkse wijk Brugse Poort. Enkele vechtpartijen waren voldoende om heel de wijk onder toenemend politietoezicht te zetten. Er zijn al jaren problemen met drugs in die wijk, dat zal niet opgelost worden door iedereen zijn zakken te laten leegmaken en het paspoort te vragen.

Opvallend zijn de persberichten die nu verschijnen m.b.t dealers die gevat worden. Zo proberen De Clercq en de korpschef de publieke opinie voor hun beleid te winnen. Alsof het vatten van een dealer’ke nieuws is.

Vandaag communiceerde de korpschef-burgemeester Filip R. dat de stad een hele zomer onder camerabewaking zal staan om erop toe te zien dat er geen te grote groepen samen troepen. Het virus is geminimaliseerd, de versoepelingen zorgen niet voor een toename van besmettingen, maar het is toch nog steeds een hele zomer verboden sociaal te doen. Hoe is het toch zo ver kunnen komen?  Waarom protesteren de sociaal-isten niet? Wie dacht dat de repressie zou verdwijnen samen met het virus is eraan voor de moeite.  Er worden extra mensen voorzien om de beelden te bekijken. Nog extra mensen… Neem extra mensen aan om de belastingontduiking aan te pakken, dan kloppen de cijfers van de staatskas volgende keer misschien iets beter.

 

Graffiti

De Gentenaar blijft er al bij al gemoedelijk onder. In de Brugse Poort heerst wat onvrede omwille van de controles en met wat gemor verplaatsten weggejaagde mensen zich in de nadagen van de corona pandemie (veelal om na enkele minuten weer hun plaats in te nemen in de OPENBARE ruimte). Wel lijkt de ingeslapen anarchistische beweging wakker te zijn geworden. Gent had, in vergelijking met andere steden, lang een zichtbare anarchistische beweging, samenhangend met de krakersbeweging. Deze is de laatste jaren echter zowat uit het zicht verdwenen. De laatste weken duiken weer affiches en politieke graffiti op in het straatbeeld. Veelal gericht tegen politiegeweld.

 

Conclusie

Mathias De Clercq is al bij al een onzichtbare burgemeester. Hoe dichter bij de verkiezingen hoe meer je hem zal zien. Hij heeft al jaren de gewoonte vooral met de pers te communiceren als het goed nieuws betreft. Moeilijkere zaken laat hij over aan zijn collega’s. De Clercq is niet de frisse vernieuwer, niet de bruggenbouwer en al zeker geen vaderfiguur. Termont was dat laatste eerder wel, Termont was een allemansvriend die iedereen kende, een volksmens. De Clercq is…, ik weet niet wat hem typeert in positieve zin. Voor mij is het de typische carrière politicus, zoontje van. Weinig voeling met de problemen van mensen die iets minder dan gemiddeld geluk hebben. De Clercq is dan wel oprecht qua inzet omtrent het ‘merk’ Gent, om de problemen van Chantal en Pierre van op het vierde verdiep in één of andere blok is hij niet oprecht bekommert.

Er is dan ook een nood aan een strategie van links om van Matthias De Clercq en de sterkte van de OpenVld in Gent af te raken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Het centrumlinkse kartel lijkt zijn tijd te hebben gehad. In 2012 nog goed voor 45,5% van de stemmen en een meerderheid qua zetels zakte dat naar 33,5% in 2018. Opvallend in 2018 was dat Groen en sp.a elk apart 4,2 procentpunt meer haalden voor de provincieraad (22%+15,7%). Daaruit zullen vermoedelijk de nodige conclusies getrokken worden.

Laat De Clercq ook het minder leuke nieuws communiceren. Laat Conner zijn domicilie maar in Gent zetten.  En kijk eens naar links qua samenwerking.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!