De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

#genoeg: waarom ik betoog op 7 oktober.

#genoeg: waarom ik betoog op 7 oktober.

vrijdag 2 oktober 2015 21:28
Spread the love

Ik betoog mee op 7 oktober.

Ik betoog omdat ik boos ben. Ik ben dat te vaak dezer dagen. Maar ik heb redenen te over.

Omdat ik vanaf januari opnieuw de arbeidsmarkt op ga, en sta te springen voor werk dat mezelf en de samenleving iets bijbrengt. Net als de 30 anderen waar ik mee mag gaan vechten voor elke beschikbare job.

Omdat ik nog recht zal hebben op een werkloosheidsuitkering, in tegenstelling tot zoveel andere pas afgestudeerden.

Omdat we vacatures verliezen maar toch minder werkzoekenden hebben dan vorig jaar. Ze zitten namelijk bij het OCMW. Van de ene kille statistiek de andere in, en de boekhouders die wij ministers noemen wrijven zich in de handen.

Omdat ik in het Maximiliaanpark was, waar honderden vluchtelingen buiten moeten slapen, terwijl we maandelijks €15 miljoen uitgeven voor bombardementen op Irak die de vluchtelingstroom mee veroorzaken.

Omdat ziekenfondsen voortaan een arbeidsplan zullen moeten voorleggen aan langdurig zieken, terwijl er al meer dan een half miljoen mensen schreeuwen om jobs die onze regeringen koudweg weigeren te creëren.

Omdat je onmiddellijk daarna beseft: ik heb twee ooms die leven van een ziekte-uitkering, waarvan er al zeker een mentaal kapotgaat aan werken. We hebben dat allemaal wel, een familielid dat “op de ziekenkas staat”.

Omdat we elk apart met een kluitje in het riet gestuurd worden door de heren ministers, maar dat we hen samen kunnen dwingen om rekening met ons te houden.

Omdat ze vorig jaar op de knieën zaten: hun tax shift van arm naar rijk hebben ze als een dief in de nacht door het parlement moeten jagen. Dit jaar moet het beter. Dit jaar moeten we met meer zijn. Geen excuses.

Ik betoog voor een samenleving die werkbare, menswaardige jobs voorziet voor wie kan, en een volwaardig vangnet voor wie dat nodig heeft. Die het geld haalt waar het zit, in plaats van miljardencadeaus uit te delen in ruil voor een vage belofte van jobs. Die investeert in duurzame energie en sterke, toegankelijke openbare diensten.

Ik betoog voor een leefbaar leven. Niet voor een paar gelukkigen maar voor iedereen die er is, en voor iedereen die er nog bij komt.

Want er is genoeg voor iedereen. #genoeg

take down
the paywall
steun ons nu!