De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Genoeg gepraat, haal Leopold II nu weg uit onze straten’
Opinie - Jongsocialisten

‘Genoeg gepraat, haal Leopold II nu weg uit onze straten’

vrijdag 12 juni 2020 16:30
Spread the love

 

Het weghalen van het standbeeld van Leopold II in Ekeren haalde wereldnieuws. Ook in ons parlement kijkt men niet meer weg. “Die standbeelden en straatnamen zijn een eerbetoon aan iemand die het niet verdient”, zegt Hannelore Goeman in het Vlaams parlement.

En terecht. Anno 2020 hebben omstreden historische figuren zoals Leopold II duidelijk geen plaats meer in onze openbare ruimte. De daden van deze massamoordenaar behoren tot de meest lugubere bladzijden van onze geschiedenis. Door hem in onze straten te eren, normaliseren we het racistisch geweld.

Zal racisme verdwijnen als we de standbeelden weghalen en de straatnamen veranderen? Absoluut niet. Maar het is een van de vele stappen om institutioneel racisme af te keuren. Het is onze manier om tegen slachtoffers van racisme te zeggen: we zien jullie, we horen jullie en we staan aan jullie kant.

Moeten we dan ook beelden van Julius Caesar weghalen, of de piramides in Egypte vernietigen? Waarom liggen we daar niet wakker van? Omdat hun gruweldaden geen connectie meer hebben met de huidige maatschappelijke problemen. Bij Leopold II is dat wel zo. We verheerlijken een man die institutioneel racisme in ons land binnenbracht en normaliseerde. En dat is fout.

Wij gaan alvast aan de slag om Leopold II uit ons straatbeeld te doen verdwijnen. Help ons om een statement te maken dat de strijd tegen institutioneel racisme ook structureel moet worden aangepakt. 

 

Meedoen? https://forms.gle/ng7UXrWJQkid6ehC8

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!