De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Genk On Stage: plezier of hinder?

Genk On Stage: plezier of hinder?

maandag 27 juni 2011 14:21
Spread the love

De commotie rond geluidshinder laaide de afgelopen maanden weer op. Vanaf 2012 geldt er een geluidsnorm van 100 decibels op festivals. Burgemeester Wim Dries vindt dat Genk On Stage het relatief goed doet op vlak van geluidshinder. “Op aanvraag van de organisatie proberen de artiesten dit jaar al rekening te houden met de geluidsnorm. In de toekomst gaat de aandacht uiteraard uit naar het handhaven van die norm.”

De stad Genk startte voor het festival met een sensibiliseringscampagne. “De preventie van gehoorschade is belangrijk voor ieder evenement in Genk. ‘All Ears’ deelt op Genk On Stage oordopjes uit aan de bezoekers”, vertelt de burgemeester.

Hinder buurtbewoners

Elk festival veroorzaakt hinder bij buurtbewoners. Op Genk On Stage eindigen de meeste optredens om 1 uur ’s nachts. “Veel te laat”, aldus Francesco Gravano (55). Hij woont vlakbij het hoofdpodium. “Mijn negen maanden oude zoontje wordt ’s nachts wakker van het lawaai. De optredens eindigen dan wel om 1 uur, maar de bezoekers gaan niet onmiddellijk naar huis”, jammert Gravano.

De stad Genk pleegt op voorhand geen overleg met de buurtbewoners. Dat gebeurt enkel na een klacht. “Vorig jaar ontving de Stad Genk enkele klachten over geluidshinder in de Winterslagstraat. Samen met de buurtbewoners zochten we dit jaar naar een oplossing: het podium opschuiven of de boxen omdraaien”, verklaart de burgemeester.

Dit jaar zijn er nog maar twee klachten in verband met overlast binnengekomen. “Ook in de programmering houdt de stad rekening met geluidshinder. Vrijdag en zaterdag duren de optredens tot 1 uur ’s nachts en zondag eindigen ze al om 12 uur. Maandag gaat iedereen immers weer aan het werk.”

Luide muziek

De mening van het publiek is verdeeld. Ann Peeters (29) uit Zonhoven vindt dat de muziek op Genk On Stage soms te luid staat. “Een babbeltje slaan met vrienden lukt niet al te best. Daarom ga ik meestal verder van het podium staan zodat ik tegelijkertijd kan praten met vrienden en genieten van de muziek”, vertelt Peeters.

Voor andere bezoekers kan de muziek niet luid genoeg. “Luide muziek zorgt voor sfeer. Vergelijk het met de radio. Als er een goed liedje op de radio speelt, dan zet ik die ook altijd harder omdat het dan beter klinkt. Hetzelfde geldt voor festivals”, vindt Dario Luca uit Genk (23).

© 2011 – StampMedia – Tekst: Ingrid Tokaruk, foto: Robbert Van Nes

take down
the paywall
steun ons nu!