De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Geheim rapport Europese Commissie: speculanten hebben geen schuld aan eurocrisis
Europese Commissie, Speculatie, Eurocrisis, Geheim rapport, Zwakke eurolanden -

Geheim rapport Europese Commissie: speculanten hebben geen schuld aan eurocrisis

dinsdag 7 december 2010 11:33
Spread the love

 

De eurocrisis is op geen enkele manier veroorzaakt door speculatie tegen zwakke eurolanden. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Europese Commissie dat door de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad werd ingekeken. Integendeel, net dankzij speculerende beleggers konden landen als Griekenland, Portugal en Spanje relatief goedkoop lenen, aldus het rapport van de EC.

De conclusies van het rapport staan haaks op uitlatingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en de Griekse premier Georg Papandreou, die hun kiezers wilden doen geloven dat speculanten aan de basis van de financiële crisis lagen en er dit voorjaar bij de Commissie op aandrongen snel op te treden tegen speculatieve beleggers.

In het rapport worden de CDS (credit default swaps) van naderbij geanalyseerd. Speculanten kopen CDS om snel geld te verdienen aan het ineenstorten van de kredietwaardigheid van een land. Bij zo’n overeenkomst wordt het kredietrisico op een derde partij overgedragen. Naarmate de obligatiekoersen zakken en de onzekerheid van een terugbetaling toeneemt, stijgt het contract in waarde. CDSwaps worden vooral gebruikt om zich tegen een verlies in te dekken maar zijn ook het onderwerp van pure speculatie.

Volgens het Commissie-rapport is er ‘geen sluitend bewijs’ dat dit speculatieve gedrag de rentes op staatsobligaties van landen als Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje heeft doen stijgen. Volgens de topambtenaren van de EC waren de koersen van de derivaten en de rentes op staatsobligaties het logische gevolg van de werkelijke financiële risico’s van de zwakke eurolanden.

Zie de inhoud van het vertrouwelijk rapport van de Europese Commissie.

Bron : Express.be / Het Financieele Dagblad

vertrouwelijk rapport :

http://www.fd.nl/csFdArtikelen/WEB-HFD/y2010/m12/d06/20852775

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!