De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Klimplant.be
Klimplant

Geëngageerde burgers richten klimaatplatform op in Antwerpen: ‘Klimplant’

vrijdag 28 juni 2019 22:34
Spread the love

Deze week kreeg België zijn klimaatrapport van de Europese commissie [1].  Daaruit blijkt dat de huidige klimaatplannen van België onvoldoende zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. In Antwerpen nemen enkele burgers alvast het heft in eigen handen met de oprichting van VZW Klimplant.

Bron: Klimplant

Klimplant is een vrije afkorting van klimaatplatform Antwerpen en wil een brug slaan tussen alle initiatieven die werken rond het klimaat. Met concrete positieve acties en oplossingen op stadsniveau hopen ze het klimaatbeleid in Antwerpen te versterken. Mede-oprichters Sara Van Dyck – tevens energie-experte van de Bond Beter Leefmilieu- en Tom Geens en Isabelle Quirynen – zaakvoerders van het chocoladebedrijf coup de chocolat – willen niet langer aan de zijlijn toekijken. Tom: “De klimaatprotesten waren voor mij persoonlijk een wake-up call. Ik ben me erin beginnen verdiepen, omdat ik wou weten of het echt zo erg gesteld was. De conclusie is dat we geen tijd meer te verliezen hebben.”

Verbinden

“Er leeft al best wat in de stad, maar we geloven dat we veel sterker staan als we de krachten bundelen”, aldus Sara. “We willen verbinden, tussen verenigingen en individuen en alle knowhow samenbrengen.”

In het najaar organiseert Klimplant alvast een grote brainstormsessie waarop iedereen welkom is. Sara: “De insteek is participatief. Mensen kunnen met hun enthousiasme of hun ideeën naar ons komen en dan bekijken we samen wat we kunnen verwezenlijken. We willen mensen uitdagen om terug te durven dromen.”

Inspirerende ideeën

Bron: Klimplant

Klimplant wil een katalysator zijn voor inspirerende klimaatprojecten. Sara: “Voor de Antwerpse burgerbegroting dienden we alvast enkele projecten in, zoals het dycle project uit Berlijn, waar pampers samen met keukenafval en houtskool worden gefermenteerd tot humus voor fruitbomen. Of operatie steenbreek, waarbij je een plantje krijgt in ruil voor een tegel uit je tuin.”

Tom: “Goeie ideeën en concrete acties zijn de ideale voedingsbodem voor nieuwe ideeën. Het is de efficiëntste en plezantste manier om een draagvlak te creëren voor een sterker en ambitieuzer klimaatbeleid.”

Voor iedereen

Bron: Klimplant

Het klimaatplatform is nog op zoek naar enthousiastelingen. Sara: “Aan ideeën voorlopig geen gebrek. Met hoe meer we zijn, hoe meer we gedaan krijgen. Iedereen met goesting is dus welkom.”

Tom: “Op woensdag lanceerden we onze Facebookpagina en daar kregen we al veel reacties op. Mensen willen duidelijk zelf aan de slag.”

 

 

 

Als jij ook wil meedoen met het klimaatplatform Antwerpen, stuur dan een mailtje naar info@klimplant.be.

Website: https://klimplant.be/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!