De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Geen cent meer voor Oekraïne!”: eerste nationale betogingen in VS tegen oorlog in Oekraïne

Terwijl in de Duitse stad München van 17 tot 19 februari een internationale veiligheidsconferentie plaats vindt waarop vooral gepleit wordt voor meer militaire steun aan Oekraïne, ontwikkelt zich in Duitsland en in de VS een anti-oorlogsbeweging die onderhandelingen eist in plaats van verdere escalatie van de oorlog.

zondag 19 februari 2023 06:50
Spread the love

Op de conferentie domineren de oorlogsenthousiasten. De Amerikaanse vice-president Kamala Harris bijvoorbeeld ageerde tegen China en riep dat land ertoe op Rusland niet meer te steunen. Geen beloning van de Russische agressie en geen verdere aftakeling van de internationale rechtsorde! – dat is haar standpunt. De VS blijven Oekraïne steunen. Als Poetin succes zou hebben, zouden nog meer autoritaire mogendheden zijn voorbeeld kunnen volgen. Zij prees de vastberadenheid en het leiderschap van president Biden en bekritiseerde Rusland wegens oorlogsmisdaden.

Maar de Amerikaanse ideologie rond Oekraïne wordt nu fors tegengesproken. In Duitsland door een anti-oorlogsbeweging die aangevoerd wordt door twee bekende figuren, de politica Sahra Wagenknecht van de partij Die Linke en de feministe Alice Schwarzer. Zij publiceerden een petitie die al ruim 500.000 ondertekeningen kreeg en die eindigt met deze woorden:

“Wij roepen de Bondskanselier op om de escalatie van wapenleveringen te stoppen. Nu! Hij zou zich op Duits en op Europees vlak aan de spits van een sterke alliantie voor wapenstilstand en voor vredesonderhandelingen moeten zetten. Nu! Want elke verloren dag kost nog eens tot 1000 mensenlevens – en brengt ons dichter bij een Derde Wereldoorlog.”

Bondskanselier Scholz reageerde in zijn toespraak op de conferentie op dit manifest: “Ik begrijp het als enkele mensen bij ons in Duitsland bezorgd zijn en onze beslissingen in vraag stellen. Tegen hen zou ik willen zeggen: het zijn niet onze wapenleveringen die de oorlog verlengen. Het tegendeel is juist.” Hoe eerder Poetin inziet dat zijn “imperialistisch doel” niet haalbaar is, hoe groter de kans op een spoedig einde van de oorlog en op het terugtrekken van de Russische veroveringstroepen.

In de VS wordt de logica van figuren als Kamala Harris en de brave NAVO-volgeling Scholz ondertussen fors tegengesproken. Een coalitie van oppositionele bewegingen die de klassieke tegenstellingen tussen links en rechts en tussen Democraten en Republikeinen overstijgt, gaat ervan uit dat het verzwakken en in het nauw drijven van Poetin niet per se leidt tot vrede maar het risico op nucleaire escalatie vergroot. Het manifest van deze beweging, die samenwerkt met die van Wagenknecht en Schwarzer in Duitsland, is radicaal, en veel frontaler dan het Duitse vredesmanifest:**

1 Geen cent meer voor de oorlog in Oekraïne

2 Vredesonderhandelingen

3 De inflatie door de oorlog stoppen

4 De NAVO ontbinden

5 Wereldwijde nucleaire de-escalatie

6 Beknot het budget van het Pentagon

7 Schaf de CIA en de militair-industriële “deep state” af

8 Schaf de oorlog af en het Amerikaanse imperium

9 Herstel de burgerlijke vrijheden

10 Laat Julian Assange vrij

De coalitie organiseert op 19 februari, de laatste dag van de “Veiligheidsconferentie”  in München, een betoging in Washington en in een aantal andere steden. Het zijn de eerste nationale betogingen in de VS tegen de oorlog. Een keerpunt?

*https://www.change.org/p/manifest-f%C3%BCr-frieden

**https://www.laprogressive.com/war-and-peace/national-rally-against-ukraine-war

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!