De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gebuisd: ‘Prof. spreekt over Koreaanse Golf’

zondag 19 maart 2023 03:21
Spread the love

Prof. Korea studies Remco Breuker publiceerde in mei 2022 zijn tweede boek: ‘De Koreaanse golf, De onstuitbare opmars van de N.V. Zuid-Korea‘. In 2018 schreef hij eerder ook bij Prometheus zijn boek over Noord-Korea dat niet meer op de markt is. Deze Prof, spreekt Koreaans en heeft op een voorname universiteit in Korea gestudeerd. Hij schrijft academisch zeer interessante boeken, een algemene geschiedenis met dan enkele topics die niet tot de algemene geschiedenis behoren, maar zoals de recensent zelf zegt: ‘Pistes open voor meer onderzoek door andere mensen’. Toch ben je geopolitiek gebuisd als je over de Koreaanse golf spreekt, of is hij lost in ‘geography’ het kan want het draait in het millenaire ex-land Korea rond de 38e breedtegraad noord. Toch draait het daar niet rond een golf in Zuid-Korea, maar dat is wel degelijk zo in China, de Chinese buitenland politiek is gebaseerd op een golf.

Uitgeverij Prometheus is een toonaangevende Nederlandse uitgeverij. Ze geeft een grote variatie aan literaire fictie en non-fictie van hoge kwaliteit uit. Prometheus is in 1989 opgericht door Mai Spijkers en heeft zowel Nederlandstalige als buitenlandse auteurs in haar fonds.

Remco Breuker (1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar beide Korea’s en Noord-oost-Azië, waarbij hij de nadruk legt op geschiedenis, de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen. In 2018 verscheen van zijn hand het succesvolle De B.V. Noord-Korea. Een kernmacht in de marge.

Zuid-Korea, ik dacht, een vreedzaam land dat deel uitmaakt van de aziatische tijgers of de snel groeiende landen in Azië. Toch heeft het een bloederige geschiedenis volgens deze auteur. In mijn wereld waar Azië de laatste boeken op de plank zijn was Noord-oost-Azië altijd een wereld die culinair in orde was en waar ze met een meedogenloze vijand moesten leven.

Het verhaal gaat echter dat Zuid-Korea tot 1972 armer was dan Noord-Korea en door de oorlog in Vietnam waar het 350 000 soldaten voor leverden die betaald werden door de Verenigde Staten van Amerika. De soladaten werden ingezet acher de vijandelijke lijnen en droegen dus de meeste slachtoffers, dit was de bedoeling om zo minder Amerikaanse doden te hebben. Er werd ook een civiele eenheid naar Vietnam gestuurd die daar materialen voor de oorlog leverden aan het leger, hierdoor zat Zuid-Korea na de oorlog op een bom geld.

Zijn mijn aangeleerde Trotskyiste woke dromen waar of was onderwijs maar een lappendeken van de heersende elite. Dan kun je je u afvragen of een land dat drugs legaliseerde geen woke dromen zoals dit boek formaliseerde, bestudeerde en overleverde aan een beperkte pers. Als ik dit boek lees, vraag ik mij toch ernstig af of deze man zijn woke dromen heeft geformaliseerd in een academische studie, de geschiedenis van Zuid-Korea is onverwacht en pijnlijk voor mij.

Vrije Pers: ‘deze recensie neemt institutionele wraak voor het lot van Jef Last die werd verbannen van de Universiteit van Leiden’. Wel, Jef moest zich bij het Lompenproletariaat voegen en zwoegen op het land omdat hij woke dromen had’.

Uitgever ‏ : ‎ Prometheus; 1e editie (31 mei 2022), Taal ‏ : ‎ Nederlands, Paperback ‏ : ‎ 304 pagina’s, ISBN-10 ‏ : ‎ 9044639919, ISBN-13 ‏ : ‎ 978, 9044639919, Afmetingen ‏ : ‎ 12.6 x 2.8 x 20 cm, Plaats in bestsellerlijst: #36,446 in Boeken

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!