De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Geblokkeerd

Geblokkeerd

donderdag 17 februari 2011 14:10
Spread the love

Afgelopen januari werden er in de Knesset reeds twee zeer controversiële wetten gestemd. Israëlische organisaties die zich kritisch uitlaten tegenover de uitbreiding van Israëlische kolonies of de mensenrechtenschendingen van het Israëlische leger kunnen de werking van hun organisatie bemoeilijkt zien worden door onderzoekscommissies en buitenlandse personen en organisaties die dezelfde zaken aanklagen kunnen door de nieuwe wetten de toegang tot het land geweigerd worden. Dit bemoeilijkt de personen/organisaties in het voeren van oppositie tegen de rechtse regering van premier Netanyahu.

Eergisteren werd in een eerste ronde een nieuwe wet gestemd die het steunen van de boycot tegen Israël zou illegaal maken binnen de grenzen van Israël. Door de eerste wetten wordt het moeilijk om je verbaal uit te laten tegen de Israëlische politiek en door de wet in wording zal ook het pacifistisch handelen tegen het het Israëlische beleid aan banden gelegd worden. Een Israëliër die een fles wijn uit een kolonie weigert op restaurant zou een boete tot 30 000 NIS (+/- €6000) kunnen aangesmeerd worden, aldus parlementslid Dov Henin (Jerusalem Post, 05/02/2011).

Op deze manier wordt oppositie voeren met zowel woorden als daden onmogelijk gemaakt. De weinige Israëliërs die zich actief verzetten tegen het beleid van hun regering worden door de wet het zwijgen opgelegd en een ommekeer vanuit de samenleving zelf wordt zo enorm moeilijk.

De Palestijnse regering vroeg de VN-veiligheidsraad voor de zoveelste maal om de nederzettingenpolitiek van Israël te veroordelen. De stemming zou vrijdag moeten plaatsvinden en de Verenigde Staten doen er alles aan om de Palestijnse Autoriteit te overhalen om hun klacht te laten vallen (Haaretz, 17/02/2011). Indien de stemming toch zou plaatsvinden zouden de Verenigde Staten opnieuw hun veto gebruiken in het voordeel van Israël, op zich niets nieuws, maar dit zou de eerste keer zijn sedert  Obama aan de macht kwam. In de laatste ronde vredesgesprekken spraken de Verenigde Staten zich sterk uit tegen de uitbreiding van de Israëlische kolonies en bij het gebruik van hun veto zouden ze hun eigen eisen tegenspreken. Deze stemming zou de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten in het brandende Midden-Oosten een nieuwe bluts bezorgen.

Zowel in binnen- als buitenland zit de aanzet tot een nieuwe bouwstop in de nederzettingen volledig geblokkeerd. De Israëlische samenleving wordt door hun eigen regering de mond gesnoerd en door nieuwe buitenlandse bedreigingen (deze week bedreigde Hezbollah Israël nogmaals) worden de nationalistische gevoelens over het land enkel aangewakkerd.

De oplossingen lijken steeds verderaf te zijn.

T.T.

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos:
 

take down
the paywall
steun ons nu!