De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Friese biologische wietkweker aan de schandpaal genageld

Friese biologische wietkweker aan de schandpaal genageld

In Nederland mag al wie meerderjarig is cannabis kopen in een coffeeshop maar er is niemand die de cannabis - die hier vanzelfsprekend voor nodig is - mag kweken. U leest het goed: Niemand mag de wiet kweken, maar je mag de wiet wel kopen. Bizar denkt u? Tja, dat is het ook.

zaterdag 26 april 2014 01:58
Spread the love

De kweek is illegaal, dus ideaal voor wie een centje wil bijverdienen zonder hiervoor de fiscus in te lichten. Huurhuizen zijn het ideale domein voor dit criminele netwerk. Men doet zich voor als een brave huurder, en eens het huurcontract binnen is wordt het huis zowaar gesloopt en heringericht als plantage. Electriciteit wordt afgetapt en er ontstaan brandgevaarlijke situaties.

Coffeeshops zijn gedoemd om zaken te doen met de op geld beluste criminelen, want voor hen is er geen andere mogelijkheid. Mensen met groene vingers en een gouden hart kweken allang niet meer voor coffeeshops, het gerecht heeft hen allen een lesje geleerd. 

De laatste openlijke wietkweker was Doede De Jong. Drie jaar geleden viel de politie in zijn serre binnen en namen ze alle planten weg. Doede woont in Friesland, in een idyllisch boerderijtje, dat hij nu dreigt te verliezen. Drie jaar lang wachtte hij op de uitspraak van het gerecht.

Op 25 april 2014 werd hij veroordeeld tot het betalen van 233 000 boete, twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 100 uren werkstraf voor het openlijk kweken van cannabis.  

Doede begon met het kweken van cannabis omdat hij vond dat door de illegaliteit de kwaliteit niet meer was wat ze geweest is. Illegale kwekers willen zo snel mogelijk geld verdienen en gebruiken schadelijke producten die de groei van de planten versnelt en verzwaren de wiet dikwijls met lood, wat o.a. longaandoeningen kan veroorzaken.

Doede daarentegen kweekte cannabis in een serre op een organische manier. Hij heeft hier altijd een punt van gemaakt. De gezondheid van de cannabisgenieter is belangrijker dan winst maken, redeneerde hij. 

Doede heeft nooit geniepig willen doen en verscheen dan ook regelmatig in de media als openlijke wietkweker. In al zijn naïviteit dacht hij de machthebbers hun ogen te kunnen openen, maar hierin vergiste hij zich.

De huidige minister van veiligheid en justitie Ivo Opstelten (zet de boel op stelten) is een absolute tegenstander van de softdrug. Nochtans is cannabis minder schadelijk dan alcohol, sigaretten en voorgeschreven medicatie! 

Nederland is al een tijdje niet meer dat vooruitstrevende land dat cannabis beschouwt als een natuurproduct waar meerderjarigen vrij van moeten kunnen genieten. 

Meer lezen: http://www.voc-nederland.org/2014/04/krankzinnig-vonnis-doede-100-uur-werkstraf-en-233-000-euro-ontneming/

Bekijk ook de docu over Doede de Jong en de film Nederwiet. Nederwiet is een film van Maaik Krijgsman (See You in Vegas) en Hans Pool (Van Dis in Afrika). De Teledocproductie van IDTV Docs en NCRV toont het even hilarische als zorgwekkende kat-en-muis-spel dat door kwekers, coffeeshophouders, politie en rechters wordt gespeeld rond de achterdeur van de coffeeshop. Maar waar gaat het eigenlijk om? Een plantje. Veredeld onkruid. En iedereen weet wat het spreekwoord zegt over onkruid.  

take down
the paywall
steun ons nu!