De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Frankrijk pleegt staatsgreep in Ivoorkust met de medeplichtigheid van de VN

zaterdag 23 april 2011 12:11
Spread the love

Er bestond geen eenstemmigheid over de winnaar van de verkiezingen in Ivoorkust zoals Frankrijk en de VN lieten doorschemeren en door de media weerspiegeld werd  “Ouattara de winnaar volgens de internationale gemeenschap” en  “Ouattara de winnaar volgens de ganse wereld”  Het is een grote leugen.
Paul Yao N’dre het hoofd van het hooggerechtshof geeft in zijn uitspraak de overwinning van de verkiezingen aan Laurent Gbago met 51.45%  en zo maakt hij de resultaten van de raad gesteund door de VN ongeldig. Voorts zegt het hooggerechtshof in haar uitspraak dat er bewijzen bestaan van verkiezingsfraude in de gebieden gecontroleerd door Ouattara.
In principe en in alle eerlijkheid had men de verkiezingen moeten overdoen onder sterker toezicht.
Toch hebben Frankrijk en de VN hun wil doorgedrukt om hun kandidaat aan de macht te brengen door een gerechtelijke uitspraak van het hooggerechtshof van Ivoorkust  naast zich neer te leggen en zelfs de waarheid over de verkiezingsresultaten te verzwijgen en te liegen tegen de wereld. Dit is een ernstige schending van de rechtsstaat en soevereiniteit van Ivoorkust.
De Franse troepen hebben een staatsgreep begaan door de winnaar van de verkiezingen, de president Laurent Gbabo af te zetten en gevangen te nemen. Daarbij maakten ze gebruik van overweldigende vuurmacht tegen het presidentiële paleis.
Frankrijk en de VN zijn verantwoordelijk en medeplichtig voor de slachting, in de laatste 4 weken, van duizenden burgers in Abidjan door kwaadwillig hun gekozen kandidaat Ouattara te willen opdringen zelfs tegen een gerechtelijke uitspraak in.

YOPOUGON,  BELEGERDE WIJK IN ABIDJAN

Intussen wordt nog steeds zwaar gevochten in Yopougon, een wijk van Abidjan.
Yopougon is een wijk ten westen van Abidjan met een populatie van 1 miljoen inwoners. Sinds 4 weken is de wijk afgesloten van de rest van de stad door de troepen van Ouattara. In Yopougon zitten ongeveer vierduizend troepen, loyaal aan president Gbabo die verder vechten. Ze aanvaarden niet dat de overwinning van hun president hen ontnomen werd door Frankrijk en de VN ondanks de uitspraak van het hooggerechtshof. Ze blijven weerstand bieden omdat ze de staatsgreep door Frankrijk en VN niet aanvaarden.
Intussen heeft de wijk geen water en voedsel. De troepen van Ouattara vechten al 4 weken om de wijk te veroveren en beschieten lukraak de wijk en maken ook gebruik van sluipschutters wat ook slachtoffers onder de burgers maakt. Het lijkt een beetje op Misrata maar hier worden de agressors gesteund door de Franse troepen en de VN.

Bron:
www.bbc.com  artikel “Ivory coast court chief Yao N’dre rejects blame”
Le Monde 22 april blz7 “yopougon,dernier bastion pro-gbabo dans la bataille d’Abidjan.”

22 April 2011 Last updated at 02:43 GMT
Ivory Coast court chief Yao N’Dre rejects blame

The head of Ivory Coast’s highest court has rejected personal responsibility for the crisis which engulfed the country after last November’s election.
Paul Yao N’Dre overturned the results of the election, handing victory to Laurent Gbagbo and sparking a dispute which culminated in heavy fighting.
Mr Yao N’Dre – speaking after a meeting with new President Alassane Ouattara – said all Ivorians were to blame.
Earlier, forces loyal to Mr Ouattara exchanged gunfire in Abidjan.
The incident took place between the Invisible Commandos group – which controls areas of Ivory Coast’s main city – and troops brought from the north of the country.
It was the most public sign yet of splits in the coalition of forces that brought Mr Ouattara to power last week.
Following last November’s election, Mr Yao N’Dre as head of the Constitutional Council said President Gbagbo had won 51.45% of the vote, invalidating UN-backed results that gave Mr Ouattara 54.1%.
The court backed My Gbagbo’s claims that pro-Ouattara forces had rigged the vote in northern areas they controlled and annulled ballots cast in those polling stations.

We are all responsible for what happened”
End Quote Paul Yao N’dre Constitutional Council head
the dispute plunged the West African country into months of bloody unrest.

But after meeting Mr Ouattara on Thursday, a visibly tense Mr Yao N’Dre rejected any personal responsibility for the crisis.
“We are all responsible for what happened; the current president, the former President Gbagbo, citizens, the media that inflamed it, everybody,” he said.
“There is no individual responsibility. It is not about individuals, it is the institutions. We need to rebuild Ivory Coast, everyone, in a spirit of solidarity, love and fraternity.”

https://www.youtube.com/watch?v=GOAxpcpngzo&feature=youtu.be

actualisering januari 2019:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/01/15/ex-president-ivoorkust-laurent-gbagbo-vrijgesproken-van-oorlogs/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!