De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Frankrijk: De terreur van het antiterrorisme

Frankrijk: De terreur van het antiterrorisme

woensdag 11 november 2020 11:33
Spread the love

In het oververhitte politieke klimaat van Frankrijk gebeuren vreemde dingen. Ook kinderen van de basisschool kunnen nu worden verdacht van ‘apologie van het terrorisme’, het verdedigen van terrorisme. Een journalist van de Franse krant Médiapart trok op onderzoek uit… (1)

Het verhaal begint met een Turks-Franse familie die al 19 jaar in een appartement woont in een cité van Albertville. Op donderdag 5 november wordt er ’s morgens hard op de deur gebonkt. Als de familie openmaakt, dringen zeven of acht mannen de woning binnen. Twee zijn in uniform, de anderen hebben hun gezicht verborgen onder een ‘cajoule’ en zijn gewapend met een geweer of een mitraillette. Angstaanjagend, zegt de oudste zoon van de familie, die 22 is en zich net klaarmaakt om naar het werk te vertrekken. Een politieman verklaart aan de ouders: “Uw dochter wordt beschuldigd van apologie van het terrorisme.” De moeder schreeuwt: “Mijn dochter is 10 jaar oud, en zij is een terroriste?! U bent gek!”
De familie, ouders en drie kinderen, wordt door de politie in het salon gedwongen. De kamer van de tienjarige Emira wordt doorzocht, matras opgetild, digitale apparatuur geconfisqueerd. Boeken worden gefotografeerd, en ook de kaders met religieuze calligrafieën aan de muur. De politie zegt tegen de ouders: “We nemen uw dochter mee, u zult later naar het commissariaat komen om ondervraagd te worden.” Pas om 18.30 u zal de familie het meisje terugkrijgen.
Gelijkaardige zaken gebeuren elders in het flatgebouw. In totaal worden vier kinderen meegenomen door de politie. De procureur van de regio heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar “apologie van het terrorisme en doodsbedreigingen”. Via het systeem van “retenue légale”, wettelijk vasthouden, kunnen de kinderen 12 uur lang gearresteerd blijven en ondervraagd worden.

Escalatie rond kinderuitlatingen

Wat is er aan de hand in Albertville? In een basisschool is er in de klas gepraat over de moord op Samuel Paty, een discussie naar aanleiding van het officiële eerbetoon aan de overledene. Daarbij zouden de kinderen bedenkelijke uitspraken gedaan hebben. De leraar, die ook directeur is van het schooltje en al drie jaar les geeft aan de kinderen, signaleert de zaak aan hogerhand, een directeur bij Nationale Opvoeding, Éric Lavis. Die zal in de krant Le Dauphiné verklaren: “Hun uitspraken rechtvaardigden de verschrikkelijke moord op Samuel Paty en konden impliciet betekenen dat hun leerkracht, als die hetzelfde soort gedrag zou vertonen, op dezelfde manier zou kunnen worden gedood.”
De zaak wordt opeens nog veel ernstiger als de leraar-directeur van de basisschool een briefje vindt met de formule: “T mort”. Dat leidt tot een klacht van onderwijsdirecteur Lavis en het in actie komen van de procureur, die onderzoek en arrestatie van de kinderen beveelt. Het onderzoek zal uiteindelijk uitwijzen dat er geen verband te vinden is tussen de kinderen en het briefje. Maar zo ver zijn we nog niet.
De dag na het oppakken en ondervragen van de kinderen verklaart procureur Michaud: “Een jong meisje is buiten verdenking gesteld, ook al was haar gedrag dubbelzinnig. De drie andere leerlingen hebben de doodsbedreigingen toegegeven en hebben bevestigd dat de terrorist gelijk had. Een van hen heeft, zo zegt hij, herhaald wat hij op de televisie gehoord had, de anderen hebben, door het groepseffect, met hem ingestemd. Ze hebben zich verontschuldigd.”
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken doet er nog een schep bovenop in een video die vrijdagavond op Twitter gezet wordt: daar verneem je dat “de kinderen de moord hebben gerechtvaardigd” en “argumenteerden dat het verboden was de Profeet te beledigen en eraan toevoegden dat ze de leraar zouden doden als hij een karikatuur van de Profeet zou maken”.

Terug naar de feiten

Wat is er nu eigenlijk gebeurd in dat schoolklasje? Er waren vijf kinderen, een van hen wordt buiten de zaak gehouden. (Waarom? Was het een “autochtoon” kind, “français de souche”? Terrorisme wordt toch alleen gezocht bij migranten?) Het was de onderwijzer-directeur zelf die het onderwerp van gesprek aanbracht en hij stelde de vraag, zo vertelt een van de kinderen: “Als ik jullie karikaturen toon, wordt mijn keel dan overgesneden?” En, zo zegt dit kind, zij zouden geantwoord hebben: “dat is niet goed” en “hij zou doodgemaakt worden, maar niet door hen, want zij hadden hem heel graag”. Hieruit een apologie van het terrorisme distilleren gaat nogal ver, en moordplannen ten aanzien van de leerkracht nog veel verder. Bovendien: is dit een pedagogische aanpak??
In een volgende verklaring, op zaterdag, zwakt de procureur zijn krasse standpunt van vrijdagavond af: “de drie jongens hebben bekend dat ze bepaalde uitspraken gedaan hebben, zonder expliciet de doodsbedreigingen toe te geven”. Hij deelde ook mee dat de gezinnen van de kinderen niet “geradicaliseerd” waren.

Trauma’s

Onderwijsdirecteur Lavis beklemtoonde dat de leerkracht “getraumatiseerd” was. Maar wat met de kinderen en hun gezinnen? De drie kinderen waar de journalist van Médiapart mee sprak, willen niet terug naar school. “Mijn vriendjes gaan me als een terrorist behandelen”, zegt een van hen. Het meisje is bang en slaapt slecht. Een ander kind is beginnen bedplassen. Ze zijn allemaal in ziekteverlof gegaan voor twee weken.
En de ouders, hoe komen die uit dit schokkende evenement? Een Turkse papa is woedend: “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik in een politiecommissariaat kom. Ze nemen mijn vingerafdrukken, mijn DNA, ze ondervragen me over mijn godsdienst, of ik praktiserende moslim ben, of ik naar de moskee ga, wat ik lees. Ik heb toch wel het recht een moslim te zijn zeker! En in onze moskee verbieden ze de extremisten, iedereen weet dat, er is elk jaar een opendeurdag. En nu, nu heb ik zeker een S-fiche?” (Een fiche van de Staatsveiligheid.)
En zijn vrouw: “Waarom heeft de school geen contact opgenomen? De meester kent ons. Hij is heel goed en die school ook. Na de lockdown heeft de directeur ons zelfs opgebeld op zondag om nieuws te krijgen over de kleine, te weten of hij zijn taken wel maakte. Waarom heeft hij dinsdag niks gezegd? Dat kwetst ons heel diep. Wij, wij werken hard, wij praten thuis niet over die dingen, het terrorisme, al die chaos… Onze godsdienst, dat betekent respect voor iedereen, dat staat zo geschreven.”
(1) François Bonnet, Apologie du terrorisme: les familles d’Albertville disent leur stupéfaction, Médiapart, 9 november 2020, www.mediapart.fr

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!