De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fossiele partijpolitiek of een nieuwe wind

zondag 24 november 2019 16:10
Spread the love

De wereldeconomie verkeert in een crisis, economen waarschuwen voor nog 20 jaar aan dalende productiviteit, langzame groei, hoge werkloosheid, meer ongelijkheid.
Door de economische crisis groeit er onvrede over regerende instellingen en ontstaan er wereldwijd extreme politieke bewegingen.
De 62 rijkste mensen ter wereld, al hun vermogen opgeteld is evenveel als het vermogen van de halve wereldbevolking of drie en een half miljard mensen.
Er is echt iets mis met de manier waarop mensen hun economische relaties in deze wereld organiseren.
We zitten duidelijk in een lange, structurele economische crisis, maar daar houden de problemen niet op.
We hebben enorme hoeveelheden koolstofdioxide methaan en stikstofmonoxide in de atmosfeer gedumpt om deze industriële levensstijl te creëren, we hebben onze rivieren, zeeën, land en alle leven vergiftigd, in die mate dat er hele soorten uitsterven.

In de afgelopen 450 miljoen jaar zijn er vijf massa uitstervingen geweest.
De chemie van de planeet verandert elke keer heel snel, er is een keerpunt, en dan volgt er massale uitsterving.
Wetenschappers spreken nu van de zesde massa uitsterving, dat wil zeggen dat er meer soorten uitsterven als dat ze kunnen kweken.
De volgende 70 jaar kan ruim de helft van alle levenssoorten verdwijnen.
De anatomisch moderne mens bestaat pas zo’n 200.000 jaar, en dat terwijl 95% van alle leven ooit op aarde uitgestorven is, er is geen garantie dat we het gaan halen.
En toch blijven we verder gaan in ons huidige systeem, een systeem dat ervoor zorgt dat alle leven op aarde dreigt uit te roeien.
De aarde is +/- 4,6 miljard jaar oud, wij zijn met onze 200.000 jaar de groentjes op de planeet en moeten maar even denken hoe het er over 500 jaar gaat uitzien, we zijn de enige soort die hun eigen leefomgeving totaal vernietigt om het even goed te hebben.

En laten we het weer even over het heden hebben, en dan over het schoolsysteem.
De leerling komt het eerste jaar binnen en beseft meteen dat er een centrale autoriteit is, de leraar. Ze moeten stil zijn, als ze kennis delen heet dat afkijken en worden ze gestraft of geschorst.
Ze leren dat hun doel is efficiënt te zijn, maar alleen om bevelen op te kunnen volgen.

Op deze manier komen we nooit vooruit, komen we nooit verder omdat we onszelf beperken.
En we beperken ons omdat er ooit een overheid was die nooit kon denken dat er zoiets zou bestaan als de huidige communicatiemiddelen, energiebronnen en transport.
Ons overheid systeem is nog steeds hetzelfde als 100 jaar geleden, en technologie heeft deze gepakt in snelheid.
Overal ter wereld komen mensen tegen hun overheid op straat, niet alleen in Frankrijk, Chili, Bolivia, Irak, Hong Kong, Hongarije, Griekenland, maar ook in ons land hebben we groeperingen die zich tekort voelen gedaan door het huidige beleid omdat deze generatie verbonden is, mensen beginnen te snappen dat media maar één kant van een verhaal brengt, ze snappen dat de media technologisch op hun niveau zit, maar gestuurd wordt door overheden.
Straffer nog, overheden in het westen zijn verantwoordelijk voor alle miserie die er is, want het zijn zij die deze maatschappijen gebouwd hebben met maar 1 doel, verdeel en heers.
We moeten onze visie helemaal herbekijken en de manier waarop we met levenssoorten omgaan volledig veranderen.

En dat kunnen we niet met het huidig overheidssysteem, dit systeem is op lange termijn destructief voor mens en milieu en iedereen weet het!!
Maar wat doen we?
We laten ons verder verdelen, we geloven nog steeds dat de autoriteit het wel zal oplossen, we stemmen nog steeds op fossiele partijpolitiek die enkel gemaakt is om de bevolking te verdelen zodat er altijd maar een groep met wat geluk krijgt waar ze voor gestemd heeft, maar meestal is er zoveel staatsschuld dat zelfs dit niet kan, of spelen industrie en economie zo een grote rol dat de bevolking ook daar voor moet opdraaien.

We verbruiken nog steeds fossiele brandstoffen, niet omdat we dat perse willen maar omdat de overheid in hun korte termijndenken ons dat aangesmeerd hebben en het ons nu geld gaat kosten om dit te veranderen.
Er zijn zo honderden voorbeelden van kotertermijn denken van partijpolitiek waar de bevolking vandaag de dag en in de toekomst nog steeds voor moet boeten.
We hebben wind en zon en daar hoeven we ons miljarden jaren geen zorgen over te maken.
Maar wat betreft grondstoffen op onze planeet, op is op, er komt geen ruimteschip ons straks grondstoffen brengen, grondstoffen die elk jaar trouwens sneller en sneller opraken.
Rationeel denken is er voor veel mensen niet meer bij, ze voelen wel dat er iets niet klopt maar zien zoveel programma’s op televisie, zien het nieuws en worden onbewust weer gehersenspoeld.
Ondertussen maakt de industrie weggooi producten die met wat geluk 5 tot 10 jaar meegaan, alles is gemaakt om snel winst te maken, maar niet om duurzaam te zijn, iets wat wij en de hele aarde nochtans kan gebruiken.

Niemand durft te zeggen dat hij zich slecht voelt, omdat ons aangeleerd is dat dit een zwakte is, maar vergis je niet, in deze technologische tijd waarbij zoveel automatisatie is moeten mensen toch nog meer werken, flexibeler zijn en ziet de toekomst er niet rooskleurig uit.
Vier op de vijf volwassen Belgen neemt dagelijks medicatie, te hoge bloeddruk, te lage, cholesterol, antidepressiva, slaapmiddelen, enzoverder om toch maar mee te kunnen in deze maatschappij.

Oorlogen zijn gewoon sensatie geworden op het nieuws waarbij iedereen hoopt dat de “slechterik” verliest, terwijl die oorlogen gewoon gaan over meningsverschillen tussen hooguit 50 mensen en alleen economische en industriële belangen meespelen.
Je kan denken hoe slecht Hitler wel kon zijn, maar je kan ook denken hoe kan een man 50 miljoen Duitse mensen kon overtuigen van zijn daden en ze achter hem stonden.
Joseph Geubels zei “Als je een leugen lang herhaald zullen mensen dat voor waarheid aannemen, hou je dit lang genoeg vol dan ga je er zelf in geloven.”
Als overheden falen dan komen er altijd extremen, en laten we extremen maar vermijden.
Extremen zijn niet de mensen die op straat komen om betere voorwaarden af te dwingen, extremen zijn mensen die partijagenda’s maken gebaseerd op angst van mensen.

We staan op een kantelpunt in de geschiedenis, niet alleen wat klimaat of milieu betreft, maar voor alles wat leeft.
Wij hebben de verantwoordelijkheid te zorgen dat binnen 500 jaar de mens nog steeds gedijt, geen enkele generatie heeft deze verantwoordelijkheid gehad, namelijk het uitsterven van hele soorten inclusief de mens.
Het is tijd dat iemand zegt stop!
Dat intelligente mensen die land en volk willen redden het stokje overnemen, mensen die niet gebonden zijn aan een partij of aan een agenda, maar mensen die problemen kunnen aanpakken aan de kern.

En deze soep wordt nu gemaakt door partijpolitiek die niet meer afhangt van de bevolking, maar van economie en industrie.
Economie en industrie die draait op fossiele brandstoffen, fossiele brandstoffen zijn koolwaterstoofverbindingen die zijn ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven in het geologisch verleden van de aarde, vooral in het Carboon maar ook uit andere tijdperken.
Hieronder vallen aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool en worden gevormd door de afbraak van overblijfselen van organismen, waaronder fytoplankton en zoöplankton, die naar de bodem van de zee of meer zijn gezonken.
Dit doet daar miljoenen jaren over, en wij zijn die nu een goede 50 jaar aan het verbruiken net of er komt geen morgen en onze overheid doet alsof hun neus bloed.
En dat overheden dat doen is simpelweg omdat ze door hun eigen partijgebonden agenda alleen maar kortetermijnvisie heeft, en ze op een winst gedreven economie surfen en daarbij de nodige “legale” steekpenningen voor ontvangen.

Iemand die ten volle geïnformeerd is, of op zijn minst heel makkelijk aan alle correcte informatie kan komen zal veel makkelijker de juiste keuze kunnen nemen.
Media tegenwoordig denkt dat de mensen niet kunnen lezen, of enkel geloven wat ze brengen, maar vergis jullie niet, tv en kranten zijn overheid gestuurd die overal mee in de raad van bestuur zitten en de grote baas is de minister van media.

Een nieuw systeem en/of visie kan je zomaar niet brengen, bovenstaande zal bij veel mensen misschien ook vragen oproepen, maar wat is het alternatief?
Willen jullie nog 50 partijen erbij, nog partijagenda’s en nog meer verdeling onder de bevolking en hopen dat er ooit eens een partij zegt “we zaten altijd al verkeerd maar gaan het nu goed aanpakken”…

We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en het systeem beter te maken voor iedereen, niet voor industrie of economie, maar iedereen van arm tot rijk.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!