De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

FLOKKrunners

FLOKKrunners

vrijdag 2 september 2016 14:58
Spread the love

“Ooit al gehoord van de loopapp FLOKK? Allicht niet, want die bestaat nog niet. Maar daarin kan binnenkort verandering komen. En jij kan daarbij helpen.”

(Philippe Crols, Running.be)

 

Ellis, Koen en ik ontwikkelen een app voor joggers die eind oktober af moet zijn. Sinds we de selectie haalden van de Apps from Antwerp-wedstrijd worden we hierbij geholpen door het bedrijf Prophets. Zij gaven ons de opdracht een marktonderzoek te doen om na te gaan wat de noden zijn van onze doelgroep. Wij gaan nu na wat er leeft onder de mensen.

Wat doet de app? FLOKK brengt runners samen op een eenvoudige manier. In het straatbeeld merkt Ellis veel joggers op die alleen op pad zijn. Ze wil spontaan kunnen afspreken met runners uit de omgeving, ongeacht welk moment. Ik ben nooit echt jogger geweest, maar het sociale aspect van de app spreekt mij aan – je leert zo nog eens iemand uit de buurt kennen. Ook Koen is ervan overtuigd dat mensen met een druk werkschema gebaat zullen zijn met deze app, zodat ze last-minute kunnen inpikken bij naburige joggers. Of ze organiseren natuurlijk zelf een flokk, waarbij anderen zich kunnen aansluiten.

 

ENERGY@WORK

Ieder van ons drie oefent een zittend beroep uit. We ondervinden dat werken en bewegen niet noodzakelijk samengaat. Onlangs werd bij mij op het werk wel een project op poten gezet rond fitheid van het personeel, maar het had niet zoveel succes. Weinig collega’s namen deel en het bleek achteraf een dure aangelegenheid te zijn geweest.

Toch verschenen er een aantal positievere test cases in verschillende tijdschriften de afgelopen maanden. De redactie van Golazo, uitgever van het magazine Running.be, werd onderworpen aan een Energy@Work-project in aanloop naar de marathon van Porto. In de mei-editie van het blad blikte redacteur Philippe Crols er nog trots op terug. Twee maanden later kopte Libelle met een gelijkaardig stuk: ‘Uitgetest door de redactie: minder zitten, meer bewegen’.

Beide artikels namen het gebruik van de stappenteller op de werkvloer onder de loep. Bij Golazo werd beslist om eerst een fysieke analyse te laten uitvoeren van elke deelnemer, terwijl Libelle koos om ook andere vormen van beweging op het werk te testen: een deskbike, trappenlopen, joggen tijdens de middag, tot zelfs wandelend vergaderen. Het lijkt alsof de trend is gezet.

 

STRATENLOOP

Maar het merendeel van de runners vind je uiteraard buiten de werkuren. Om hen te pakken te krijgen trok ik vorig weekend de straat op. De charmante 40ste Stratenloop werd gehouden in Brasschaat met als vertrekpunt Jeugdhuis Hob Nob. Ik schreef me in voor de 5.25 km, die omstreeks 7 uur van start ging.

Een aantal lopers waren uitgerust met een smartphone waarop een loopapp functioneerde. Sommigen luisterden gewoonweg naar muziek door hun oortjes. Voor aanvang nam ik deelnemers apart met de vraag of ze onze enquête wilden invullen na de finish. Iedereen stemde toe.

Het startschot werd gegeven door Adinda Van Gerven, de lokale schepen van Sport, die zelf de volle 10 km meeliep en mij na aankomst ook hartelijk te woord stond. Aan het eind van de avond meende ik als bij wonder iemand uit de Libelle-redactie te herkennen. Ook zij bood zich vrijwillig aan om onze vragenlijst te beantwoorden.

FLOKKRUNNERS

Uit de eerste resultaten van de bevraging wordt duidelijk dat mensen enthousiast zijn over de app. Voelt u zich ook al FLOKKrunner? Help ons dan door de enquête online in te vullen, zodat wij een nauwkeurig beeld krijgen van waarmee we u als runner van dienst kunnen zijn.

Volg FLOKK op Facebook en surf naar de website flokkrunners.be voor meer tekst en uitleg. En remember, RUN TOGETHER.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!