De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Firenze: toekomst van Europa

Firenze: toekomst van Europa

maandag 12 november 2012 17:32
Spread the love

De vierdaagse is donderdag van start gegaan. Een 300-tal verenigingen (vakbonden, attac, denktanks,…)  buigen zich over een vijftat thema’s over de toekomst van Europa en de wereld.Centrale thema’s: de schuldenproblematie, sociale tewerkstellingsproblematiek, de gemeenschappelijke goederen, duurzaamheid en milieu, vrede..
  
Er wordt gestreefd naar convergentie om weerstande te bieden aan de huidige neo-liberale politiek.

Het gaat niet alleen om Europa. Ook de andere kant van de middelandse zee, waar in algerije bv. 45% van de dienstensector zwarwerk is, en grote sociale organisaties verboeen worden , en ondergronds moeten werken. De middellandse zeelanden zien zich rechtstreeks bedreigd: een gemeenschappelijke werking dringt zich op: niet hun armoede importeren, maar een duurzame poolitiek exporteren, gericht tegen die 1%.

Die 1% dringt een politiek op, zonder respect voor de bestaande sociale wetgeving, essentiële mensenrechten inbegrepen.
Vele aspecten om die politiek om te keren worden besproken, en er wordt gestreefd naar gemeenschappelijke standpunte e actie.
Voorstellen?

O.a. belangrijke belastingen op die 1%. Zij haalden de enorme voordelen uit de overconsumptie op basis van schulden. 
Die schuldenberg treft zowel de staten als de bevolking, en is vitaal voor hun investeringen. Het beeindigen van die schuldvoorziening om speculatieve redenen is onverantwoordelijk-ook ecologisch-, en binnen het kader van ‘globaal sociale recht’ niet aanvaardbaar.

take down
the paywall
steun ons nu!