Op 11 en 12 december 2014 palmt Curieus de volledige Vooruit in voor het tweede Festival van de Gelijkheid. Twee dagen en vier avonden lang heftige debatten, boeiende babbels, documentaires die naar adem doen happen, intieme optredens, hitsige fuifmuziek, een hartverwarmend geefplein en ruilmarkt … Samen een luidkeelse vuist voor gelijkheid, tegen het rechts verzuurd discours.
Valentino Achak Deng, Spinvis, Kathy Pauwels, Kader Abdolah, Vanessa Van Durme, Frank Vander linden, Jan Leyers, Eva Mouton, Koenraad Tinel, Simon Gronowski, Guillaume Van der Stighelen, Wim Distelmans, The Van Jets, Sihame El Kaouakibi, Ish Ait Hamou, Griet Op de Beeck, Lisbeth Imbo, Olivier De Schutter, Walter Van Steenbrugge … gooien samen met ons alle hokjes overboord.
Waarom een Festival van de Gelijkheid? Het overweldigende succes van de eerste editie vorig jaar, sterkt ons in onze overtuiging dat een tweede Festival van de Gelijkheid meer dan nodig is. We willen een krachtig positief signaal geven in een verstikkend klimaat waar rechts de bovenhand voert.
Omdat we het willen hebben over de échte uitdagingen van de 21e eeuw. Niet de naamsverandering van een provincie, maar fundamentele vragen over armoede, ondernemen, discriminatie, onderwijs, gelijke kansen.… Hoe maken we onze samenleving verontwaardigd en kwaad over het blijvend hoge armoedecijfer in ons land? Wat is er met onze samenleving aan de hand dat zoveel Belgische jongeren willen strijden voor een islamitisch kalifaat? Kan ethisch ondernemen de wereld redden? Hoe ver reikt ons persoonlijk zelfbeschikkingsrecht (het recht op euthanasie, abortus, geslachtsverandering, anoniem donorschap…)? Wat is er gebeurd met ons geloof in hernieuwbare energie? Staat ons justitieapparaat echt al decennialang stil of lijkt het alleen maar zo? Waar begint en eindigt genderdiscriminiatie in de media? Hoe kunnen we de muren tussen hoger en lager opgeleiden doorbreken? Wordt het sociale Europa gedumpt? Of is Europa überhaupt nooit sociaal geweest? Hoe gaat het nog met Afrika? Valt kunst en cultuur te gieten in de neoliberale mal waarin Voka de wereld ordent? Moet cultuur altijd een economische meerwaarde met zich meebrengen om waardevol te zijn? Dat zijn dé belangrijkste maatschappelijke vraagstukken anno 2014.
Het Festival van de Gelijkheid probeert daarop antwoorden aan te reiken. Met telkens een sterk panel met stuk voor stuk topnamen: Valentino Achak Deng, Petra De Sutter, Wim Distelmans, Ignaas Devisch, Bogdan Vanden Berghe, Koen Vidal, Peter Verlinden, Kader Abdolah, Bruno Tobback, Monica De Coninck, Lisbeth Imbo, Kawtar Najjar, Mieke Van Hecke, Mark Elchardus, Walter Van Steenbrugge, Frank Vandenbroucke, Hendrik Cammu, Bea Cantillon, Brahim Laytouss, John Crombez …
Naast de debatten, waar het er af en toe flink luid en heftig aan toe zal gaan, maken we ook ruimte en tijd voor intieme babbels. Zachte stemmen en eerlijke verhalen om stil van te worden. Onze gastheer op donderdag Jan Leyers en gastvrouw op vrijdag Betty Mellaerts nemen de tijd voor het langere gesprek en ontvangen twee dagen lang verrassende duo’s in hun sofa. Mensen voor wie wij een boon hebben omdat ze elk op hun manier een persoonlijke strijd voor gelijkheid en verbondenheid voeren. Sihame El Kaouakibi en Guillaume Van der Stighelen, Kathy Pauwels en Frank Van Massenhove, Laïla en Bart Koubaa, Spinvis en Griet Op de Beeck, Valentino Achak Deng en Koen Vidal, Wide Vercnocke en Eva Mouton, Nathalie Le Blanc en Gregory Frateur, Vanessa Van Durme en Ish Ait Hamou, Arnout Hauben en Johan Braeckman, Simon Gronowski en Koenraad Tinel brengen hun favoriete literaire en beeldfragmenten over Gelijkheid mee.
Daarnaast staan ook enkele topdocumentaires op het programma. Denk: eersterke klassiekers als Koyaanisqatsi en Samsara. Maar ook verrassend nieuw werk, waaronder het potten brekende Mamma Irma (van de beloftevolle Remo Perrotti) en het verbluffende Virunga dat zowat alle prijzen won op internationale documentairefestivals.
En omdat Curieus Curieus niet zou zijn, maken we ook plaats voor het minder “serieuze” werk. Geven en ruilen met een knipoog bijvoorbeeld. Een geefplein, een boekenruilmarkt, het kapsalon Geef om haar, een BelBosinzameling… Want we praten niet enkel over gelijkheid, we brengen het ook in de praktijk.
Ook een stevige brok muziek mag niet ontbreken. We ontvangen hoog internationaal bezoek uit het noorden. De Nederlandse woordkunstenaar Spinvis geeft – na zijn bejubelde operaproject – voor het eerst sinds lang nog eens een optreden in ons land. Frank Vander linden, The Van Jets Willow en het stomend dansvertier van de Hindu Radio DJ’s vervolledigen de muziekaffiche. Want op zaterdag, na drie dagen debatteren, babbelen, luisteren, kijken, geven en ruilen, fuiven we een gat in de nacht.
Gelijkheid werkt, stelt vragen, confronteert, daagt uit … Omdat streven naar gelijkheid onze hoogste waarde is als progressieve vereniging. Omdat onze samenleving sterker wordt, als we op gelijke voet leven met elkaar. Daarom organiseren wij het tweede Festival van de Gelijkheid. Daarom hopen wij dat u even langskomt, en samen met ons uw stem verheft en de rechtse verzuring een halt toeroept.
(Lees ook: “Omdat niemand onze reactie vraagt, geven we hem zelf maar” over het eerste Festival van de Gelijkheid)