Fernando Haddad, ex-Presidentskandidaat in 2018 tegen Jair Bolsonaro (huidig President van Brazilië), wil een Afro-Braziliaanse vrouw benoemen voor de senaatskandidaat in São Paulo voor de verkiezingen van 2022 om op die manier meer diversiteit te hebben op nationaal niveau in Brazilië.
Lula, die in São Paulo met een coalitie naar de kiezer gaat, krijgt gehoor over heel het land waar de PT (Partido dos Trabalhadores) minder degelijke kandidaten heeft en coalities kunnen hiervoor een oplossing bieden. Daarvoor moet hij wel compromissen sluiten met andere partijen. Hierdoor zou door een boekhoudkundige truc, Márcio França (PSB, die zijn broer betrokken is bij het uitschrijven van valse prestaties als dokter), weer zijn plaats kunnen verdienen.
Het probleem is natuurlijk dat ondertussen Haddad, beschreven door Olavo de Carvalho (ideoloog van Bolsonaro, die enkele dagen geleden overleed) als een orthodoxe marxist, zijn oog op de minderheden heeft laten vallen. Haddad was weer in beeld gekomen voor het gouverneurschap in São Paulo omdat França uitviel.
Haddad, zelf van Libanese origine en met een Libanese getrouwd is, staat bekend voor zijn diversiteitsbeleid. Bij de PT van Lula zijn ze daar nog steeds niet van overtuigd, natuurlijk is de verruimingskandidaat: een afro-Braziliaanse vrouw en de Libanese Haddad als er identitair wordt gestemd in Brazilië.
Volgend de bevolkingsstatistieken zijn er 51% Afrikaanse afstammelingen en 6% Syrio-Libanezen in Brazilië. Dat optelsommetje is natuurlijk niet zo evident omdat het op het vlak van religie heel anders uitziet met Evangelisten, Maronitische Christenen en Moslims die deze groepen verdelen. Bolsonaro zei onmiddellijk na zijn verkiezing in 2018 op de banken van de Verenigde Naties zei dat hij alle religies wilde beschermen in zijn land en over heel de wereld. Hij ging prompt naar Israël, maar werd daar buiten gekeken, ondertussen noemt hij Dubai zijn tweede thuis…
Wordt het een strijd links tegen rechts in Brazilië of krijgt Haddad zijn post en komt er een identitaire verkiezingsslag die op termijn Brazilië kan destabiliseren. Echter een klassieke links – rechtse strijd zou Chileense toestanden kunnen veroorzaken en daar is Brazilië ook niet gebaat bij.
De Braziliaanse jeugd is klaar met Lula en Bolsonaro en er komen weer identitaire bewegingen van de jaren ’30 naar boven. Haddad staat er om bekend om dicht bij de jeugd te staan, hij deed dit als Burgemeester van São Paulo en natuurlijk ook als Professor aan de universiteit.